Новини

«Тут смачно та дешево»: у кафе-барі в центрі Чернівців працюють учні – фото

У центрі Чернівців біля Соборної площі розташоване невеличке кафе, яке часом можна і не помітити поміж просторими магазинами та ресторанами.

Кафе-бар “Родзинка” – саме так воно називається, – і справді має свою “родзинку”. Тут працюють… учні. Вони виконують усі роботи: готують різноманітні страви, випічку, десерти, напої, а також обслуговують відвідувачів. Причому роблять це … безкоштовно. Через те, що “працівникам” не потрібно платити зарплатню, і ціни тут низькі.

Можна ситно поїсти за “копійки”

До прикладу, тарілка грибного супу коштує 8 гривень, бульйону з пельменями – 12, бульйону курячого з локшиною – 9 гривень. Найдорожча з перших страв – суп із фрикадельками, – 23 гривні.
Сто грамів салату “Дністер” обійдеться у 12, бутерброд із ковбасою – 8 гривень. Картопляне пюре з салатом – 17, відбивна куряча – 23 гривні. Двісті грамів вареників із картоплею – 21 гривня, 125 грамів піци з ковбасою – 16 гривень, 140 грамів млинців із яблуками – 15 гривень. Кава та чай – у межах 6-12 гривень.

Як можливо, щоби в наш час можна було наїстися у закладі в центрі міста за, умовно кажучи, 20 гривень?

Справа в тому, що у кафе-барі працюють не школярі, а майбутні кухарі, кондитери, офіціанти та бармени, – учні Чернівецького вищого комерційного училища КНТЕУ. Саме кафе-бар належать освітньому закладу, тобто є державним. Учні тут проходять виробниче навчання і, таким чином, навчаються на практиці усьому, що знадобиться для майбутньої професії. Тому кафе в училищі називають навчально-інтерактивним комплексом.

“Соборна площа. Центр міста. Зайшов вперше. Тут практикуються – ні, не служити, а обслуговувати. Як для кількості, смаку і сервісу ціни досить привабливі. Борщ, плов з курятиною, морква корейська, 3 булочки і американо з молоком – 74 гривні”, – написав на своїй фб-сторінці один із відвідувачів закладу чернівчанин Микола Дичка.

“Нашим працівникам не платимо”

“Родзинка” існує вже 10 років, розповідає заввиробництвом кафе Олексій Рудой.

“Це своєрідна лабораторія училища, в якій проходять виробниче навчання студенти, що здобувають професію бармена, офіціанта, кондитера, кухаря. проходять виробниче навчання. Зокрема, на кухні працюють кухарі, у кондитерському відділі – кондитери, які готують різноманітну випічку. Усе те, що ви бачите в буфеті – булочки з різними начинками, сочники, плюшки, – спекли наші учні. І піцу також. А офіціанти працюють із відвідувачами – вчаться спілкуванню з людьми, комунікабельності, розвивають свої навички, вміння”.

“Ми закуповуємо продукти через “Прозорро”, укладаємо договори з постачальниками. Але в нас дешевше, ніж в інших закладах, бо ми не платимо зарплатню нашим “працівникам”, – провадить Олексій Рудой. – Наша їжа більш домашня. Такого як картопля фрі чи хот-догів у їдальні немає, тому що за нормами ми не можемо студентів харчувати такими стравами. Також у нас немає алкогольних напоїв, бо наші студенти неповнолітні. Тобто наше кафе за раціоном чудово підійде і для дітей, і для прихильників здорового харчування. Працюємо з 9 ранку, приймаємо замовлення до 15.00, потім прибираємо, о 16.00 зачиняємося. Працюємо у будні. У вихідні та державні святкові дні зачинені. Хоча можемо приймати замовлення на вихідні – на бенкети, фуршети, брейк-каву, кейтерингове обслуговування. Готуємо страви на виніс. Єдина вимога до наших відвідувачів – сертифікат про вакцинацію. Телефонуйте, пишіть, будемо раді вас бачити”.

Студент другого курсу училища Олександр Стегачов також проходить у “Родзинці” виробниче навчання як офіціант-бармен. Каже, йому тут подобається, цікаво. Та й досвід цінний здобуває, після якого вже не страшно йти працювати в інші заклади харчування.

“Мені подобається приносити людям їжу та радість, тому й обрав фах офіціанта-бармена”, – зазначає Олександр.

Забігають сюди поїсти і викладачі училища.

Майстер із виробничого навчання Галина Малованюк зізнається, що любить тут обідати.

“У кафе смачно готують та низькі ціни. Наші вихованці завжди приємні, усе принесуть, чемно привітаються. Заодно можна перевірити, чому ми їх навчили, а в чому, можливо, наша помилка, на що звернути увагу. Загалом випускники нашого училища працюють у закладах харчування по всьому місту і далеко поза його межами. На них великий попит. Куди би не зайшли, всюди можна зустріти наших вчорашніх учнів”, – каже Галина Малованюк.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.