Новини

Хотинську фортецю реставрують майстри-альпіністи – фото

У державному історико-архітектурному заповіднику “Хотинська фортеця” триває реставрація стін.

Про це у коментарі molbuk.ua повідомила директорка заповідника Єлизавета Буйновська.

Наразі альпіністи працюють над відновленням облицювання зовнішньої стіни з боку Дністра, розповідає директор підприємства “Рембудгазмонтаж” Геннадій Варгуляк. Саме ця фірма виконує реставраційні роботи.

Стіна має площі понад три тисячі метрів квадратних, висотою більше 50 метрів. Товщина – шість метрів. Не дивно, що для роботи з такими вражаючими масштабами без скелелазних споряджень не обійтися. Тож стіну реставрують майстри-альпіністи, як жартома їх називають. Один працює, інший підстраховує. Роботи вистачає, тому що облицювання стіни у дуже поганому стані, каже Геннадій Варгуляк.

“Проводимо протиаварійні роботи зі збереження стіни. Якщо це зараз не зробити, то потім може бути пізно – все може посипатися, каміння повипадає… Роки беруть своє, навіть камінь підвладний часу. Інші стіни – не в кращому стані, особливо та, що з протилежного боку, з великою вологою плямою. Там вивітрилися розчини, каміння посипалося, розмокло. Воно все потроху руйнується”, – зазначає директор.

Майстри розбирають обсипане каміння і по-новому його укладають на розчині. Переважно працюють з такими “вічними” матеріалами як вапно, пісок. Насамкінець покривають водовідштовхувальною речовиною.

Робітники працюють ще з 2019-го року. У 2020-му роботи зупинилися через відсутність фінансування, а у червні цього року відновилися. Наразі залишилося ще завершити 300 метрів квадратних стіни, каже підрядник. Це значить, що роботи ще є до кінця року.

Вартість – майже сім мільйонів гривень. Кошти виділили у рамках програми “Велика реставрація”.

Геннадій Варгуляк зауважує, що їхня фірма працює на території фортеці вже 20 років, від дня створення заповідника. І йому дуже хочеться, щоби споруда простояла ще багато років.

“Хочемо зберегти цю споруду для нащадків, щоби вони бачили, як 700 років тому будували (фортецю спорудили у 1250-ті — 1340-ві роки – авт.). Це наша місцева “єгипетська піраміда”, – каже підрядник.

Фото надані Єлизаветою Буйновською

” ”

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.