Новини

30 вересня – яке сьогодні свято, прикмети та іменинники, що сьогодні не можна робити

В Україні – Всеукраїнський День бібліотек, у США – День любові до людей, День гарячого глінтвейну, День жіночого здоров’я та фітнесу, День жувальної гумки, День грязьової маски, в Польщі – День хлопчика, у Канаді – День одужання, День помаранчевої футболки, в Казахстані – День працівників органів юстиції, у Мексиці – День Хосе Морелоса, в Туркменістані – День працівників органів національної безпеки, у Ботсвані – День незалежності.

Пам’ятні дати 30 вересня, річниці та події
У 1139 році стався землетрус в Гянджі (нині територія Азербайджану), загинули 230 тисяч осіб.

У 1630 році був винесений вирок першому злочинцеві в США – Джону Біллінгтону. Він був повішений за вбивство.

У 1846 році в Чарльстоні (США, штат Массачусетс) доктором Вільямом Мортоном уперше був вирваний зуб з використанням анестезії – діетилового ефіру.

У 1882 році в американському містечку Епплтон (штат Вісконсін) на річці Фокс запрацювала перша в світі гідроелектростанція, що передає електрику безлічі споживачів (за системою Едісона). Динамо-машина, що приводиться в рух водяним колесом, виробляла 12,5 кВт. Побудована власником паперової фабрики Роджерсом, вона могла освітлювати його будинок, фабрику та сусідні будівлі.

У 1901 році у Франції була введена обов’язкова реєстрація автомобілів, які можуть досягати швидкості понад 36 км/год.

У 1902 році був запатентований штучний шовк – віскоза.

У 1906 році в Парижі було дано старт першим міжнародним змаганням на повітряних кулях, наповнених гарячим повітрям. Наступного дня переможцем став лейтенант американської армії Френк Лам, що приземлився в англійському містечку Вітбі (графство Йоркшир).

У 1954 році, пройшовши всі випробування, у стрій вступила перша атомна підводний човен “Наутілус” (США).

У 1994 році Верховний суд Канади постановив, що чоловік, звинувачений у сексуальному домаганні, може використовувати як пом’якшувальну обставину факт свого сп’яніння.

Яке сьогодні церковне свято

Православна церква 30 вересня вшановує пам’ять чотирьох мучениць: Віри, Надії, Любові і матері їхньої Софії. У народі відзначали велике свято-Вселенські Бабині іменини. З ним чоловіки вітали всіх жінок. Традиційно іменини святкували три дні, прославляючи материнську мудрість та жіночі чесноти – віру, надію і любов. У молитві до Софії цього дня треба просити здоров’я для хворих дітей, успішного зачаття дитини й позбавлення від жіночих захворювань.

Що сьогодні не можна робити
Жінкам у це свято не можна займатися важкою фізичною працею.

Прикмети на 30 вересня

З давніх-давен існують погодні прикмети на цей день:

– зранку похмуро – погода найближчими днями буде хорошою;

– сухо – зима настане нескоро;

– журавлі відлітають у теплі краї – на свято Покрови чекайте морозів.

30 вересня іменини
Іменини у Віри, Надії, Любові, Олександри, Іллі, Мирона, Дмитра, Ірини, Ніла, Зенона, Павла та Івана.

” ”

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.