Новини

У Канаді помер меценат першої «Червоної рути» в Чернівцях у 1989-му

У Канаді у віці 75 років пішов з життя відомий меценат, президент українсько-канадської фірми “Кобза” Микола Мороз, який був одним з організаторів першого фестивалю “Червона рута” у Чернівцях в 1989 році.

Про це повідомляється на Facebook-сторінці обласного музею Володимира Івасюка, пише molbuk.ua

“Микола Мороз відіграв провідну роль в молодіжній організації МУНО та в студентській організації СУСК. Як президент канадської фірмі “Кобза” підтримав меценатськими коштами перший фестиваль Української сучасної музики “Червона Рута” у Чернівцях у 1989 році. Він був людиною демократичного спрямування, цікавився Україною та хотів допомогти їй”, – йдеться у повідомленні.

Довідка

Микола Григорович Мороз народився в 1945 році у Німеччині. Він був канадсько-українським бізнесменом, меценатом і засновником спільного українсько-канадського підприємства “Кобза”.

Його батьки Григорій Мороз та Катерина Мороз (Мохнушко) родом з села Миколаївка Буринського району Сумської області, котрі свого часу залишили рідні терени, емігрувавши за кордон. У віці 22 років Микола Мороз переїздить до Канади (Торонто), де мешкає й нині з дружиною Христиною та сином Максимом.

Із 1982 року почав займатись будівельними інвестиціями. Вперше приїздив в Україну 1982 року.

“СП Кобза (Україна-Канада)” було створене в Києві в грудні 1988 Миколою Морозом (фірма “Ластівка”) та головою Фонду Культури Борисом Олійником для популяризації української культури у світі. Воно спеціалізувалося на музичній діяльності і активно діяло між 1988—1996. У цей проєкт Микола Мороз вклав понад три мільйони доларів. Найбільше досягнення “Кобзи” — організація першого фестивалю “Червона рута” в Чернівцях (1989).

” ”

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.