Новини

Невідома Буковина: на Центральній площі колись активно торгували

До 1918 року Центральна площа у Чернівцях мала назву Ringplatz (площа Ринок), до 1940 року – Piata Unirii (площа Возз’єднання).

Про це йдеться у книзі “СZERNOWITZ: історичні вулиці, будинки та видатні особистості” (автори Леся Щербанюк, Ігор Мельник, Олег Любківський), пише molbuk.ua

Ідея створення площі виникла в Його Величності цісаря Йосифа ІІ під час перших відвідин Чернівців у червні 1783 року.

Вже у 1787 році власник готелю Ніколаус Фьолькер офірував для рідного міста парцелю землі, яка знаходиться посередині площі.

У 1788 році будівництво з каменю було звільнене від податків і перші кам’яниці були зведені у 90-их роках ХVІІІ століття на площі, яку пізніше назвали Рінгплац.

Коли цісар Франц І відвідав Чернівці у 1817 році, площа вже була центром міста.

У другій половині ХІХ століття будинки змінили сьогоднішні триповерхові будівлі.

Упорядкування площі Ринок розпочалося у 1825 році, коли крайовим інженером призначили Адольфа Маріна (німця родом із Галичини, який був рідним дядьком Георга Дроздовського).

Тоді площу вирівняли і в 1840 році виклали бруківкою, покрили камінними плитами, попід будинки проклали тротуари.

А нинішнього європейського вигляду вона набула в 1905-1909 роках, коли згідно договору роботи по брукуванню площі здійснило Кішбесерське акціонерне товариство гранітно-кам’яних мостів із Будапешта, яке постачало для цього всі необхідні матеріали.

На площі аж до середини ХХ століття, зазвичай по понеділках і п’ятницях, проводився ринок, про що дізнаємося з давніх поштівок.

” ”

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.