Новини

«Не треба перекладати з хворої голови на здорову»: на Буковині так і не знайшли «крайнього», хто обстежуватиме карстовий провал на залізниці

Напередодні повторного обвалу під колією на перегоні Новоселиця-Мамалига в Укрзалізниці не змогли поінформувати, чи проводилося ретельне обстеження небезпечної ділянки перш ніж відновити рух потягів.

Про це йдеться у публікації ” “, пише molbuk.ua

Зокрема, 22 вересня кореспонденти molbuk.ua зателефонували до пресслужби “Укрзалізниці” з питанням, чи обстежили детально ділянку, перш ніж дозволити рух потягів. На що там відповіли, що це не сфера відповідальності залізничників.

“Може, вам до місцевих органів влади потрібно звернутися? Просто залізничники – це ж не геодезисти. Мені на цей момент про такі дослідження невідомо. Якщо хочете, можете надіслати нам запит. Будемо шукати фахівців і його опрацьовувати. Та все ж гадаю, що це не відповідальність залізниці. Раджу вам звернутися в якісь інші структури, тому що це дуже делікатне та специфічне питання”, – відповіла прессекретарка “Укрзалізниці”.

Тоді кореспонденти звернулися до начальника управління інфраструктури, капітального будівництва та експлуатації доріг Чернівецької ОДА Івана Микитюка.

Чиновник, своєю чергою, відповів, що обстеження території, де стався обвал, на предмет безпечності руху потягів, – саме “парафія” залізничників.

“Ми не займаємося геологією, геодезією і не маємо фахівців, які можуть визначити якість того, що там зробили. Тому що то – землі “Укрзалізниці”, зона її відповідальності. Тому не треба перекидати з хворої голови на здорову. Наскільки мені відомо, вони запрошували відповідних фахівців. Сподіваюся, у них є відповідні дозвільні документи на відновлення руху потягів. ОДА не має жодних повноважень проводити геологію чи геодезію, робити якісь розкопки і вивчати, що насправді вони там зробили. Це державна компанія, яка проводить свою діяльність на відповідних землях, із відповідним майном, фахівцями. Тому не розумію, не бачу тут участі ОДА у тих процесах, які там безпосередньо відбувалися на етапі перевірки якості тих робіт чи ще якихось певних моментів”, – сказав Іван Микитюк.

Варто зазначити, що 21 вересня кореспонденти molbuk.ua побували на місці обвалу. Залізничники тоді вже саме завершували роботи. Цього ж дня відновили рух потягів цим відрізком.

Чесно кажучи, ми були вражені, бо ще минулого дня тут була вирва, а вже тепер пускають потяги.

“Але ж науковці радять ретельно обстежити цю ділянку, вона небезпечна”, – кажемо.

“Ага, науковці казали, що Керченський міст впаде через рік”, – відповів глузливо один із працівників “Укрзалізниці”.

Ми все ж перепитали – чи були на місці фахівці, які перевірили безпечність цієї ділянки? На що залізничники запевнили, що були геодезисти зі Львова, які підтвердили, що тут можна відновлювати рух потягів.

“Усе буде добре”, – запевнили наостанок нас.

Проте сьогодні вночі 23 вересня на тому ж місці під колією на перегоні Новоселиця-Мамалига стався знову обвал приблизно таких же масштабів, як і попередній.

В Укрзалізниці повідомили, що “київський” потяг поки що курсуватиме через Тернопіль, через це тривалість поїздки збільшиться на 2 години.
Провалля під колією на Буковині: що відомо

Раніше повідомлялося, що у Чернівецькій області через підмив грунту стався провал у земляному полотні в районі карстових печер на залізничному перегоні “Новоселиця – Мамалига”. У зв’язку з цим змінено маршрут потяга “Чернівці–Київ”.

У провалля одразу засипали п’ять вагонів щебню, його засмоктало повністю, утворивши ще більшу вирву.

Пізніше в Укрзалізниці повідомили про завершення робіт біля залізничної колії.

Журналісти знайшли буковинця, який зміг запобігти масштабній залізничній катастрофі.

А професор ЧНУ Богдан Рідуш не радив відновлювати рух потягів у районі обвалу, поки ділянку ретельно не обстежать, зазначаючи, що вся ця територія “дірява”.

” ”

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.