Новини

Третя доза вакцини від COVID-19: якщо робити, то коли та чим

ВООЗ поки закликає всі країни не робити третю дозу вакцини від коронавірусної інфекції.

Про це повідомив Євген Комаровський.

Але пояснюється ця рекомендація зовсім не доцільністю захисту від ковіду, а етичними міркуваннями. Мовляв, поки у величезній кількості країн світу не вистачає вакцин навіть на першу дозу, а десь отримують вже третю дозу, це нечесно і нелюдяно.

Однак масове використання Ізраїлем і США вакцин для третьої дози зайвий раз підтверджує, що своя сорочка ближче до тіла, і якщо держава може захистити своїх жителів, то вона цим і займається, глибоко зважаючи на Всесвітню організацію охорони здоров’я. Власне кажучи, заклики ВООЗ не робити третю дозу, можна порівняти із закликами закрити ресторани, тому що в Африці голодують. Логіка приблизно така ж.

З точки зору імунології та доказових досліджень, яких вже безліч на сьогодні, третя доза вакцини від коронавірусу різко збільшує — мінімум у три-чотири рази — кількість антитіл у людини. Тому навіть якщо це не зовсім ті антитіла, то це все одно стримує розмноження штаму “дельта”.

Я особисто ставлюся до третьої дозі вакцини від коронавірусу виключно позитивно, і якщо буде така можливість, все зроблю для того, щоб зробити щеплення. Тож якщо у вас в країні вже є така можливість — вакцинуйтеся обов’язково.

Звичайно, якщо через півроку після повної вакцинації двома дозами у вас буде можливість зробити щеплення новою вакциною — якщо вона з’явиться до цього часу, то краще нею. Якщо ні, то підійде будь-яка з доступних — Файзер, Модерна, АстраЗенка… Всі вони працюють і їх можна використовувати для третьої дози.

” ”

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.