Новини

14 вересня – яке сьогодні свято, прикмети та іменинники, що сьогодні не можна робити

Яке свято 14 вересня
Цього дня світ відзначає День слухання шерехів, Свято міжсобойчиків і Міжнародний день “Почастуйте священика пивом”.

У США – День розфарбовування, День поїдання великої сендвіча, День пончика з кремовою начинкою, в Непалі – День дітей, у Німеччині – День німецької мови, на Кіпрі – Воздвиження Хреста Господнього, в Румунії – День інженера, в Індії – День хінді, у Нікарагуа – День битви при Сан-Хасінто.

Пам’ятні дати 14 вересня, річниці та події

Цього дня у 1752 році Британія та її колонії перейшли на григоріанський календар.

У 1886 році американець Джордж Андерсон запатентував стрічку для друкарської машинки.

У 1927 році в Ніцці через те, що довгий шарф, який був на шиї, намотався на колесо автомобіля, трагічно загинула Айседора Дункан – американська танцівниця-новатор, основоположник вільного танцю. Розробила танцювальну систему і пластику, яку пов’язувала з давньогрецьким танцем. Дружина поета Сергія Єсеніна в 1922-1924 роках. На її честь названо кратер Дункан на Венері. Дункан виховувала і своїх, і дітей, яких вона вдочерила. Її рідна донька Дердрі (1906-1913) від режисера Гордона Крега і син Патрік (1910-1913) від бізнесмена Паріса Зінгера загинули в автомобільній катастрофі. У 1914 році народила хлопчика, але він помер через кілька годин після народження. Айседора вдочерила шістьох своїх учениць. Всі вони стали продовжувачками традицій вільного танцю і пропагандистської творчості Дункан. Прах Айседори Дункан похований на кладовищі Пер-Лашез у Парижі. До речі, за півтора року до загибелі Дункан, 28 грудня 1925 року, трагічно обірвалося життя поета Єсеніна – він був знайдений повішеним у своєму номері в пітерському готелі “Англетер”. Слідство схилилося до версії “самогубство”, хоча ряд фактів свідчив про те, що його вбили співробітники ГПУ.

У 1929 році футболісти київського “Динамо” провели свій перший міжнародний матч – зі збірною робітників Нижньої Австрії “Дойч Ваграм”. Наші футболісти програли з рахунком 3:4.

У 1939 році в США у повітря піднявся перший вертоліт Сікорського – VS-300. Машиною керував сам конструктор.

У 1960 році була заснована Організація країн-експортерів нафти (ОПЕК). У неї тоді увійшли Ірак, Іран, Кувейт, Саудівська Аравія і Венесуела. Зараз у картель входять 15 країн: Алжир, Ангола, Венесуела, Габон, Іран, Ірак, Конго, Кувейт, Катар (з січня 2019 виходить з альянсу), Лівія, Об’єднані Арабські Емірати, Нігерія, Саудівська Аравія, Екваторіальна Гвінея та Еквадор. Штаб-квартира розташована у Відні. Країни члени ОПЕК контролюють близько 2/3 світових запасів нафти. На їхню частку припадає ~ 35% від всесвітньої видобутку або половина світового експорту нафти. Доведені запаси нафти країн, що входять в ОПЕК, наразі складають 1199,71 мільярда барелів.

У 1972 році Папа римський Павло VI скасував вистригання волосся на голові католицьких священиків (тонзуру), що було обов’язковим з п’ятого століття.

У 1984 році був здійснений перший у світі переліт через Атлантичний океан на повітряній кулі. Його виконав американський військовий льотчик Джозеф Кіттінджер, який вийшов у відставку.

У 2010 році сенат Франції схвалив законопроект, що забороняє жінкам носити паранджу, чадру та нікаб у публічних місцях.

Яке сьогодні церковне свято

Православна церква 14 вересня вшановує пам’ять преподобного Симеона Стовпника, архімандрита Антіохійського. У народі день назвали Семен Літопроводець. Сьогодні до сходу сонця потрібно перерахувати свої гроші – це обіцяє успіх в майбутніх справах. Ще дуже вдалий час, щоб додати корисну звичку в розпорядок дня.

Що сьогодні не можна робити

Не можна лаятися, лихословити, обговорювати й засуджувати людей.

Прикмети на 14 вересня

З давніх-давен існують погодні прикмети на цей день:

– тепло – і зима теплою буде;

– південний вітер – до теплої та сирої зими;

– дощитиме – до сирої осені;

– ясно – осінь буде теплою.

14 вересня іменини

Іменини у Марфи, Симеона, Тетяни та Наталії.

” ”

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.