Новини

«Лисих» Карпат більше не буде? На Буковині заліснять 224 га землі

У Чернівецькій області лісівники висадять 224 га лісів. Висаджуватимуть і нові види дерев, і автентичні для краю.

Про це йдеться у публікації газети “Молодий буковинець”.

Це будуть нові ліси у різних природних умовах. Йдеться про ініціативу президента посадити мільйон дерев.

– Лісистість краю становить майже 30 відсотків. Це високий показник, – розповідає Василь Гончар, начальник обласного управління лісового і мисливського господарства. – Природні зони вельми своєрідні – лісостеп на Сокирянщині, мішані ліси – вище лісостепу, й гірські. Породи дерев теж різні та своєрідні. Так, на рівнині – змішані листяні ліси з перевагою бука та дуба, у горах переважають хвойні породи.

Засаджуватимуть яри та урвища

– Знайти нові зручні ділянки в горах буде нелегко …

– На місці кожної вирубки ми щороку проводимо заліснення. Торік цей показник становив 1442 гектарів, а в цьому році – 1363. Річ у тому, що обсяги рубок зменшуються. Більша частина лісовідновлення здійснюється шляхом збереження природного поновлення, що є наслідком здійснення наближених до природи рубок. Загалом висадили майже чотири мільйони сіянців. Основні породи – бук, дуб, ялиця, ялина, модрина. Вільну землю під ліси можна знайти й у горах. Це може бути полонина, галявина, просіка, яр чи урвище. Зрозуміло, що на рівнині знайти зручну ділянку набагато легше. Це може бути територія, яка не підходить для ведення сільського господарства. Головне, слід враховувати зацікавленість населення, аби не відбирати у селян пасовище чи землю, яка йде під рекреацію.Тому нині проводимо консультації з місцевими керівниками. Нині в області є 52 об’єднані територіальні громади, і всі межують із землями держлісфонду. Наразі ми це не знаємо, скільки гектарів землі буде відведено під нові ліси.

– Чи вже вдалось знайти зручні земельні ділянки під новий ліс?

– Ми вже здійснили попередню ревізію нашого земельного фонду в усіх лісгоспах. Попередньо визначено 224 гектари землі. Це стосується як рівнинних, так і гірських лісгоспів. Десь це старий покинутий сінокіс, стара просіка чи покинута лісова дорога.

– Може вдасться відновити ліси такими, як були сто років тому?

– Ми вивчали це питання. За Австро-Угорщини, Румунії та Польщі були віковічні ліси – складні різновікові змішані деревостани, які були зрубані у післявоєнний період минулого століття. Є цікавий факт. Гори і рівнини засаджували після рубок однією породою дерев – ялиною. Унаслідок – біорізноманіття знизилось, а також біологічна стійкість чистих однопородних насаджень є набагато нижчою, порівняно з складними змішаними деревостанами. Декілька років тому такі хвойні монокультури почали масово висихати на площі понад 10 тисяч гектарів. Нами оперативно було вжито лісогосподарських заходів і всихаючі насадження замінено на більш біологічно стійкі мішані складної структури. Зараз визначаємо похідні та чисті насадження, які не відповідають корінним типам природних деревостанів та започатковуємо у них процеси переформування. Ми вийшли з цієї ситуації : висаджуємо перспективну модрину європейську. Працюватимемо й з іншими породами дерев – псевдотсугом, павловнією та іншими. Проте, повинні зберегти й примножити автентичні деревні породи краю, який недарма називають Буковиною.

Вирубки зменшилися майже вдвічі

– Більше лісівників не будуть звинувачувати у “лисих” Карпатах?

– За останні роки обсяги всіх заготівель на Буковині впали майже вдвічі. Торік ми заготовили майже 600 тисяч кубометрів деревини, за сім місяців цього року – 280 тисяч кубометрів. Порівняйте це з вирубками двадцятирічної давнини, коли в області заготовляли понад мільйон кубічних метрів лісу, не кажучи вже про лісозаготівлі 40-50 років минулого століття. Нині наші держлісгоспи, особливо Сторожинецький, Берегометський й Путильський, мінімізували проведення суцільних рубок у гірських лісах та збільшили обсяги рівномірно поступових, частка яких складає понад 70 відсотків.

– Висадка мільйона дерев – ідея хороша, – вважає Василь Соломко, голова Банилівської ОТГ Вижницького району. – У кожному селі є місцини, де можна їх заліснити. Приміром, попередньо у наших чотирьох населених пунктах набереться до 60 гектарів площі, де варто посадити новий ліс. Для цього повинен бути фаховий супровід, зокрема, полив, освітлення, прорідження. Інакше лісові насадження загинуть.

” ”

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.