Новини

«Тепер намагаюся їхати обережніше»: коли в Чернівцях запрацюють камери автоматичної фіксації порушень

В Україні активно впроваджують систему автоматичної фото- та відеофіксації порушень Правил дорожнього руху. Камери встановлені в місцях концентрації ДТП з тяжкими наслідками. Зараз в Україні працюють 77 камер автоматичної фіксації порушень.

Поки вони фіксують лише перевищення швидкості руху транспортних засобів, однак планується, що надалі вони зможуть фіксувати й інші порушення Правил дорожнього руху, йдеться в публікації ” “.

Таксист Сергій – один із тих, хто вже отримав попередження після перевищення швидкості руху.

– Їхав як і завжди. І “спіймала” мене камера, яка знаходиться біля Калинівського ринку. Обмеження швидкості там 50 кілометрів на годину, але, звичайно, цього ніхто не дотримується. Як і всі, я їхав зі швидкістю 90 кілометрів. Потім отримав повідомлення на телефон, в якому було моє фото на дорозі, часом та місцем порушення. На щастя, спочатку прийшло лише попередження, – каже чоловік.

Додає, що після цього став обережніше їздити, адже не хоче ще раз отримати штраф.

– Тепер, коли проїжджаю цією дорогою, дотримуюся призначеної швидкості, їжджу обережніше. Адже після попередження вже буде штраф, а мені такого не потрібно. Насправді, добре, що розмістили ці камери. Я бачив їх біля Калинівського ринку і на вулиці Винниченка. Тепер водії дуже ганяють, особливо на таких дорогах, де є хороший асфальт. Як отримають таке попередження, то, можливо, вже будуть думати, як їздять,– зазначає пан Сергій.

Інспекторка пресслужби патрульної поліції в області Юлія Замерзляк розповідає, що в місті вже встановлені камери, однак поки не працюють.

– Встановили ці камери ще на початку липня і запускали в тестовому режиму. Втім, поки офіційно в роботу їх ще не запускали. Ці камери на балансі міської ради, адже саме вони відповідають за постачання світла та інтернету до пристроїв. Коли нам повідомлять, ми анонсуємо запуск. Наскільки мені відомо, камери будуть запускати одночасно в декількох містах західної України. Обробляти дані і займатися штрафами буде спеціальний відділ в департаменті патрульної поліції, – зазначає інспекторка.

Вона також розповіла про алгоритм створення постанови та накладання штрафу на порушника.

– Коли прилад зафіксував порушення, система в автоматичному порядку надсилає інформацію про подію в центр автоматизованої обробки даних патрульної поліції. Серед даних час, місце правопорушення, перевищення швидкості, а також інформація про номерні знаки автомобіля. Уповноважена особа перевіряє її на правдивість, звіряючи з даними реєстрів МВС – модель, марку автомобіля, номерні знаки, перебування у розшуку тощо. Якщо все правильно, він ставить електронний цифровий підпис у електронній постанові. Після чого система надає постанові серію і номер, – пояснює Юлія Замерзляк.

Розміри штрафу в разі перевищення встановлених обмежень швидкості руху передбачені такі:
340 гривень – у разі перевищення встановлених обмежень швидкості руху більш як на 20 км/год., але не більш ніж 50 км/год.;
1700 гривень – за перевищення встановлених обмежень швидкості руху більш як на 50 км/год.

” ”

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.