Новини

«Ні пройти, ні проїхати не могли»: у Садгорі мешканці самі ремонтують вулицю

Жителі вулиці Північна, що в Садгорі, самостійно почали роботи зі створення зливової каналізації, не дочекавшись допомоги влади.

Кореспондентка ” ” побувала там та поспілкувалася з місцевими.

Прийшла я сюди з вулиці Данила Галицького, змогла пройтися вулицею Північною від початку й до кінця. Від половини вулиці дорога йде вгору і стан її дуже поганий. Дощі вимили каміння та поробили шанці. Машини тут їздять дуже обережно та повільно, адже так і зламати щось можна.
Підходжу до місця, де проводяться роботи. Зараз тут нікого, та зроблено вже чимало.

“Вирішили, що зробимо все самі”

Сільва та Борис Дідухи живуть поруч, розповідають, що проблема на вулиці Північній вже давно. Як тільки піде дощ – вона перетворюється на ріку.

– Коли злива, вся вода зверху з сусідніх вулиць стікає сюди. Дорогу розмиває так, що й пройти неможливо, не те що проїхати. Ще гірше людям, які живуть трохи нижче. Їм і подвір’я заливає. Ми щороку звертаємося до влади, але жодної реакції. Лише обіцяють зробити. Казали, що гроші на ремонт цієї вулиці вже закладені. Та, на жаль, ми їх так і не побачили. Після останньої зливи всі сусіди зібралися, і вирішили, що зробимо все самі, – розповідає пані Сільва.

Каже, що разом зібрали гроші та закупили необхідні матеріали – цемент, гравій. Допомагають чоловіки з усієї вулиці. Дехто навіть відпрошується з роботи, щоб тут трохи попрацювати.

– Одні чоловіки приходять вранці, інші – ввечері. Так і чергуються. Помаленьку, але зробили великий обсяг роботи. За два дні викопали злив. Коштами склалися, хто скільки міг. На ці всі роботи вже пішло 12 тисяч гривень. Розрівняли шанці, які наробила злива. Але тут потрібна ще хоча б техніка, щоб розрівняти цю вулицю аж до низу. Ми своїми силами це не зможемо зробити. Тож просимо, щоб влада хоча б в цьому нам допомогла, – каже жінка.

“Вода дорогою вже не тече”

Її чоловік Борис додає, що залишилося зробити металеву решітку зверху. Однак, зараз ще шукають товсту арматуру для неї.

– Тут тонка арматура не підійде. Вулицею часто їздять вантажівки, і їх ця сітка не витримає. Вчора ввечері чоловіки, хто що мав, принесли декілька шматків арматури, то ми її приварили. Тепер шукаємо, де б ще купити. Це, звичайно ж, трохи дорого обійдеться. Тонна такого металу коштує 36 тисяч. Нам потрібно буде десь 300 кілограмів, – каже чоловік.

Юрій Бурега, мешканець Садгори, зазначає, що ця вулиця в 2019 році була занесена до програми “Комфортне місто”, щодо асфальтування.
Однак ні в минулому році, ні в цьому, у проєкт бюджету ремонт цієї вулиці не вносився.

– Ми побачили, що наступного року в проєкті бюджету участі теж немає жодної садгірської вулиці. Ми зібралися з людьми і вирішили зробити хоча б перехоплення для води, щоби вона не розмивала вулицю. Ще з червня ми чекали, що Міськшеп зробить там поточний ремонт, але його не було. Вже тепер недавно їхні працівники підсилали вулицю гравієм. Останній дощ, що був позавчора, показав, що ми все зробили добре. Вода потрапляє у цей кювет і дорогою вже не тече. Від влади ми хочемо допомоги, щоб хоча верхню частину забетонувати чи заасфальтувати, – зазначає пан Юрій.

” ”

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.