Новини

Менше цукру, більше овочів: що відзавтра їстимуть школярі Буковини

В Україні з вересня зміниться шкільне меню. Зміни торкнуться і Буковини.

Про це розповіла у коментарі molbuk.ua очільниця департаменту освіти та науки Чернівецької ОДА Людвіга Цуркан.

Проте перехід буде поступовим. Адже договори з постачальниками ще чинні, і розірвати їх не так просто.

У майбутньому це 4-тижневе меню складатиметься з 160 страв, які будуть використовувати залежно від кратності харчування для кожного окремого закладу освіти. Раціон учнів стане більш збалансованим і різноманітним.

Зараз же, поки у багатьох громадах ще чинні договори з постачальниками, триватиме перехідний період. Тобто меню вже буде схожим на те, яке презентувала робоча група на чолі із шеф-кухарем Євгеном Клопотенком та командою проєкту CultFood спільно з технологами, дієтологами та представниками МОЗ.

“Ми починаємо перше вересня з новою реформою харчування. Деякі територіальні громади пояснюють, що у них ще чинні договори з попередніми постачальниками, і, щоби внести зміни, потрібен час. Але уже є попередня домовленість із організаторами харчування, що вони будуть дотримуватися нових норм харчування. Тобто вже зараз учні куштуватимуть страви з оновленого меню. У них буде зменшена кількість солі, цукру, натомість побільшає овочів. Повна заборона напівфабрикатів, зате тричі на тиждень м’ясо та двічі – риба”, – зазначає Людвіга Цуркан.

Нагадаємо, в Україні з вересня планують кардинально змінити шкільне меню. У ньому не буде ковбас, сосисок та рибних консервів. Також у шкільних буфетах не продаватимуть чипсів, снеків, сухариків, газованих і кавових напоїв.

” ”

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.