Новини

Як на Буковині продати сільськогосподарську землю: корисні поради

До редакції ” ” звернувся читач із Новоселиці Валерій Бежан, який поцікавився механізмом продажу землі після введення ринку землі.

“Чи можете опублікувати, як продати землю? Нотаріуси у Новоселиці не знають, я звертався”, – написав чоловік, йдеться у публікації газети “Молодий буковинець”.

Відповіді на головні запитання щодо процедури продажу земельних ділянок дав перший заступник голови Держгеокадастру Анатолій Мірошниченко.

Що потрібно знати, продаючи пай

“Для продажу ваша земельна ділянка має бути внесена до Державного земельного кадастру, а речові права на неї повинні бути зареєстровані, – каже Мірошниченко. – Якщо у вас є державний акт старого чи нового зразка, це не обов’язково означає, що ваша земельна ділянка є в кадастрі. Перевірити, чи є ваша земельна ділянка у кадастрі, просто: на сайті Держгеокадастру є публічна кадастрова карта, де можна знайти місцевість і подивитися, чи на ній окреслена ваша земельна ділянка, і чи висвічується там кадастровий номер, якщо навести на неї курсор.

Якщо ваша ділянка не внесена у кадастр, тоді вам треба звернутися до послуг сертифікованого інженера-землевпорядника, щоб він виготовив технічну документацію із встановлення та відновлення меж земельної ділянки або технічну документацію щодо інвентаризації земельної ділянки. Багатьох це обурює – мовляв, чому потрібно замовляти роботи, нести витрати? Але, для того, щоб ділянка з’явилась у кадастрі, потрібно сформувати електронний документ, в якому будуть прописані координати меж вашої ділянки”.

Які потрібні документи для продажу ділянки

Документи, потрібні для продажу земельної ділянки:

– підтвердження права власності на земельну ділянку, витяг з Державного земельного кадастру,

– витяг з Державного реєстру прав, витяг із технічної документації про нормативну грошову оцінку – в разі продажу земельного паю, паспорти та ідентифікаційні коди сторін договору,

– звіт про експертно-грошову оцінку земельної ділянки.

– якщо договір укладатиметься за довіреністю, надається довіреність, паспорт та ідентифікаційний код.

– згода чоловіка чи дружини на укладання договору, свідоцтво про шлюб або свідоцтво про розірвання шлюбу.

Як дізнатися грошову оцінку земельної ділянки

“Витяг про нормативну грошову оцінку земельної ділянки можна отримати онлайн – за допомогою функціоналу Публічної кадастрової карти. Щодо земель сільгосппризначення поза межами населених пунктів вона розраховує автоматично. Це достатньо проста процедура, – продовжує посадовець. – Що ж до експертної оцінки, то звіт потрібно замовляти в оцінювачів. Тут доведеться понести певні витрати”.

Кому можна продавати та купувати землю

З першого липня продати свою земельну ділянку українці можуть тільки фізичним особам, які є громадянами України. Максимальний розмір ділянки, яку може купити одна фізична особа – 100 гектарів.

З 1 січня 2024 року продати землю можна буде юридичній особі, яка створена і зареєстрована за законодавством України. Учасниками (акціонерами/членами) юрособи мають бути лише громадяни України.

Також з 1 січня можна буде продати ділянку територіальній громаді або державі. При цьому максимальний розмір покупки становить 10 тисяч гектарів.

Як продавати ділянку

Якщо ви власник ділянки, яка не передана в оренду та на яку немає спецдозволу на користування надрами, то продати її можна просто. Шукаєте покупців серед знайомих або ж розміщуєте оголошення в Інтернеті.

Якщо покупець знаходиться, то укладаєте з ним угоду купівлі-продажу. Для укладення угоди потрібно звернутися до нотаріуса. Він перевірить ділянку, посвідчить договір купівлі-продажу та зареєструє перехід прав до нового власника.

Якщо ваша ділянка знаходиться в оренді або ж на неї є спецдозвіл користування надрами, то процедура дещо інша. За два місяці до моменту продажу ви маєте звернутися до нотаріуса та подати йому заяву про намір продати ділянку із зазначенням ціни.

Далі нотаріус має проінформувати осіб, які мають переважні права на придбання ділянки (надрокористувачів і орендаря). Повідомлення має бути відправлене протягом трьох робочих днів з моменту реєстрації наміру або цінним листом або під розписку.

Особи переважного права матимуть два місяці на те, щоб вирішити, чи готові вони придбати ділянку за запропонованою ціною. Якщо суб’єкт переважного права відмовився від укладення договору або ж не відповість на лист нотаріуса, то вважається, що він відмовився від свого переважного права. Після такого власник може продавати ділянку будь-якому іншому покупцю.

” ”

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.