Новини

Зелений, жовтий чи червоний: який болгарський перець корисніший

Болгарський перець – один із найбільш популярних овочів у всьому світі. Його цінують за те, що він надає особливого смаку сотням популярних страв.

Чим же корисний перець та як його лікувальні властивості варіюються залежно від кольору (червоний, жовтий, зелений), повідомляє molbuk.ua

Червоні сорти болгарського перцю виконують онкопротекторну функцію, завдяки наявності у складі корисних органічних кислот – хлорогенової і Р-кумаринової. Лікопін, що міститься в паприці підвищує захисні сили організму і запобігає появі раку простати у чоловіків. Червоні плоди бажано систематично споживати курцям. Також саме червоний болгарський перець найкорисніший для дітей, тому що для повноцінного розвитку їм необхідний вітамін А, і максимальна кількість його є саме в червоних сортах.

Зелений болгарський перець – це насправді незрілий червоний перець. Його збирають раніше, перш ніж він має шанс перетворитися в червоний перець. Цей низькокалорійний овоч не містить жиру, а також володіє хорошим запасом вітамінів і мінералів. Крім того, в зеленому перці менше натрію, ніж в червоному. Низька кількість натрію в продуктах позитивно позначається на роботі нирок. До того ж в ньому є фітостерини, що регулюють ліпідний обмін і знижують рівень “небезпечного” холестерину в крові.

Жовтий болгарський перець обганяє своїх побратимів за вмістом калію аж в півтора разу. А ще жовті сорти багаті на фосфор, необхідний для нормального функціонування кістково-м’язової та нервової систем.

Так що оптимальним варіантом буде вживання всієї колірної гами перців одночасно. Але все ж таки найбільш корисними вважаються червоні сорти перцю, в яких міститься максимальна кількість аскорбінової кислоти, за вмістом якої перець обганяє лимони і чорну смородину. Добову норму вітаміну С легко і просто отримати, вживаючи всього лише 50 г болгарського перцю.

Ось ще кілька фактів, які заохотять вас до вживання цього яскравого осіннього овочу.

• У складі болгарського перцю є: груба клітковина, жири, білки, амінокислоти, вуглеводи, антиоксиданти, ефірні масла, вітаміни (бета-каротин, групи В, С, Е, РР, Н), солі калію і натрію, фтор, магній, залізо, хром, цинк, мідь, марганець, кобальт, йод і безліч інших мінералів.

• Калорійність продукту – всього 27 ккал, і це робить його справжньою знахідкою для зниження ваги. Цей овоч активізує травлення, допомагає розщеплювати і засвоювати білки, а також покращує засвоєння корисних речовин.

• Вітамін Р, він же рутин, який є в перці, сприяє зміцненню і очищенню кровоносних судин, робить їх більш еластичними, запобігає атеросклерозу і утворенню тромбів. Біологічно активні речовини перцю допомагають розріджувати кров запобігають розвитку серцевих захворювань, інфаркту, інсульту.

• Калій та магній укріплюють стінки судин, серцевий м’яз, сприяють виведенню зайвої рідини. Якщо регулярно їсти перець, то можна позбутися набряків, надлишку солей і токсинів.

• Щодня вживаючи близько 50 г болгарського перцю, ви покращуєте стан органів зору, слизової, підсилюєте ріст волосся, нігтів і зміцнюєте волосся, сприяєте розгладжуванню зморшок.

• Рекомендовано додавати в меню болгарський перець людям розумових професій. Він покращує пам’ять, концентрацію уваги і розвиває когнітивні здібності мозку.

” ”

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.