Новини

У Чернівцях може з’явитись супермаркет російської мережі Mere: чому її не можуть заборонити

В Україні запрацювала російська торговельна мережа Mere, хоча керівництво держави обіцяло не допустити цю компанію.

Чернівці – серед міст, де вона збирається відкривати свою торгову точку, йдеться у публікації газети “Молодий буковинець”.

Бенефіціар компанії хоч і зареєстрований у Мінську, але кінцевим власником є засновник російської мережі “Світлофор”. Якщо РНБО не знайде підстав для введення санкцій проти цієї мережі, то не дозволяти їй працювати ніхто не зможе.

У Чернівцях магазин готовий до запуску вже кілька місяців

Ще на початку літа компанія Mere анонсувала відкриття 40 магазинів в Україні до кінця 2021 року. Зазначалося, що такий магазин планують відкрити й у Чернівцях. У нас брендові прапори Mere уже кілька місяців майорять поблизу приміщення на вулиці Руській, 240. Кореспондент ” ” побував біля цього об’єкта. На будинку висить символіка російської компанії і навіть вказано графік роботи магазину – з 09.00 до 21.00. Щоправда, двері до супермаркету зачинені.

Крізь просторі вікна побачив частину торговельного залу, шафки для зберігання речей покупців, десятки візочків для покупок. На стіні вже навіть висить куточок споживача. Однак у залі порожньо, і невідомо, коли магазин запрацює. РНБО пригрозила мерам.

На можливість появи нового російського бізнесу в Україні миттєво відреагував секретар РНБО Олексій Данілов. Так, він сказав:

“Як це взагалі можливо, це суто провокаційні речі. Якщо, не дай Бог, якась міська влада дозволить цим хлопам працювати, повірте, у нас вистачить розуміння, що це робити неможливо… Нехай у себе там, у них є де розвиватися, Хабаровськ… Нехай туди їдуть і розвивають… Якщо міська влада буде давати преференції російському бізнесу, то до мера і депутатів дуже швидко будуть вжиті заходи. Тому що без їхнього рішення цього зробити не можна”, – сказав Данілов.

Заборонити немає законних підстав?

Наміри компанії Mere відкрити десятки магазинів в українських містах викликали хвилю обурення. Чимало людей не задоволені появою в Україні бізнесу з країни-агресора. Але, як стверджують експерти, наразі законних підстав для заборони роботи цієї російської мережі майже немає, пише Обозреватель.

“Якщо вони не під санкціями, їх немає на окупованій території, не фінансують тероризм, то хто їх може заборонити? Потрібно подивитися ще, якими товарами вони будуть торгувати тут. Чи будуть там наявні товари, які підпадають під санкції? Але, найімовірніше, відсотків 80 там буде українських товарів, також європейських та інших країн”, – повідомив директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

Що таке Mere

Виходом на наш ринок компанії Mere займається ТОВ “Альянстрейдсервіс”, бенефіціаром якого є зареєстроване в Мінську ТОВ НСКТрейд.
Кінцевим бенефіціаром цієї компанії є засновник російської мережі дискаунтерів “Світлофор” Сергій Шнайдер. Цей російський дискаунтер розвивається за межами Росії під брендом Mere.

У Росії мережа “Світлофор” розрахована на бідного покупця, хоча там стверджують, що до них часто по товари приходять і покупці середнього класу. Зовні магазини більше схожі на склади, де є каси. Нерідко вони розташовуються в промислових зонах. Тут економлять на співробітниках, продавців у залах дуже мало. Продукція може коштувати дешевше, але продається часто в нестандартній упаковці. Крім того, можна зустріти продукцію, терміни придатності якої вже закінчуються.

“Світлофори” в РФ потрапляли в скандали. У мережі є скарги покупців, пов’язані з обманом, грубістю персоналу і поганою якістю продуктів.

” ”

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.