Новини

Закваски для сиру*

Приготування домашнього сиру – це відмінна практика, для гарантії свіжості і смаку продукту. Кожен, хто хоч раз замислювався про приготування сиру самостійно, знає, що не обійтися без закваски для сиру. Закваска для сиру включає в себе набір мікроорганізмів і бактерій для ферментації одного виду або відразу декількох. Залежно від складу закваски виходять різні види сирів, що відрізняються не тільки зовні і на смак, але і термінами придатності, кількістю вітамінів і ферментів, а також твердістю і структурою.

Приготування домашнього сиру, як і будь-якого іншого кисломолочного продукту, вимагає уважності та обережності. Обов’язково потрібно стерилізувати молоко і весь посуд, в якому буде проходити ферментація. Одним з характерних показників наявності в ферментуючомуся молоці хвороботворних організмів є поява невеликих бульбашок повітря.

Закваски для сиру мають досить широкий ряд варіацій, але в основному виділяють два види за основними культурами, які містяться в заквасці: термофільні і мезофільні. Термофільні культури в основному мають на увазі під собою різні стрептококи, але іноді використовують і інші. В основному культури термофільних заквасок працюють більш активно при досить високих температурах. В основному ці закваски використовують для виготовлення напівтвердих і твердих сортів сиру.

Мезофільні закваски діляться на два підвиди: гомоферментативні та гетероферментативні. Гомоферментативное закваски дають яскравий кисломолочний смак сиру, а також впливають на його структуру – сир на такий заквасці буде більш щільним і шаруватим, без перфорації і пір. Найчастіше цю закваску використовують для сирів розсолів.

Гетероферментативні ж дають сиру перфорацію і м’який вершковий смак. Використовуючи якості кожного виду заквасок для сиру можна експериментувати і змішувати різні види, коректуючи смак, структуру сиру, його запах і терміни зберігання. Всі види культур різних видів заквасок для сиру відмінно взаємодіють один з одним, тому різниця в пропорціях і відходження від класичних рецептів приготування сиру не приносять ніякої шкоди.

Для гарантовано якісного домашнього приготування найліпше буде використовувати закваски бренду “VIVO”, оскільки вони мають усі необхідні сертифікати якості продукції та зарекомендували себе на ринку молочних заквасок. Серед заквасок “VIVO” можна зайти найрізноманітніші закваски для йогуртів, сиру, ряженки та кефіру.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.