Новини

Чернівчанам почали надходити дві платіжки за сміття: кому платити і що потрібно знати

Сміття вивозить одна фірма, а плату у платіжках нараховує інша. Чи за правильними рахунками ви сплачуєте?

“Ще донедавна мешканці бульвару Героїв Крут за вивезення сміття сплачували приватному підприємству “Санітарія”. З першого травня на території колишнього Шевченківського району, згідно з рішенням міської ради, сміття вивозить ТОВ “Альтфатер-Чернівці”. Сплачую рахунки за комунальні послуги онлайн, і помітила, що за липень з’явилася нова платіжка – за вивезення сміття “Альтфатер-Чернівці”. Водночас, ПП “Санітарія” продовжує у платіжки вносити суму за вивезення сміття. Виходить, за сміття сплачувати доводиться двічі”, – написала у соцмережах чернівчанка Вікторія.

Управлінські компанії не можуть нараховувати плату

Кореспондентка ” ” вирішила з’ясувати це питання, але зробити це виявилося не так просто.

Міська рада на конкурсі виконавцем послуг з вивезення побутових відходів визнала дві фірми ТОВ “Альтфатер-Чернівці” та ТОВ “Укрвторресурс-Буковина”. До цього у місті сміття вивозили приватне підприємство “Альтфатер” та комунальне підприємство “Спецкомунтранс”. Також вивезення сміття визнано окремою послугою, тому сплачувати за неї потрібно конкретному надавачу послуг.

Спальні райони на бульварі Героїв Крут, на вулицях Південно-Кільцева та Героїв Майдану, проспект Незалежності тощо, обслуговує ТОВ “Альтфатер-Чернівці”.

У фірмі зазначають, що за цю послугу мешканці повинні сплачувати саме їм.

– За конкурсом вивозити сміття почали з 1 травня і за договором будемо робити це впродовж наступних 10 років, – пояснює менеджер “Альтфатер-Чернівці” Микола Васін. – Надіслали мешканцям поштою договори про надання послуг.

До червня управлінські компанії та ЖРЕПи працювали як наші оператори, тобто отримували кошти від мешканців та перераховували нам. Наразі такого немає. Тому мешканці повинні сплачувати за вивезення сміття “Альтфатеру”. А якщо заплатили за вивезення сміття за липень управлінським компаніям, у такому випадку ПП “Санітарія” будуть вважатися нашими боржниками. Управлінська компанія не має законих підстав нам перераховувати їх. Якщо управлінська компанія виконала такі перерахунки, мешканці мають право звернутися до неї для пояснень, на якій підстав нараховують плату за послугу.

Жодна управлінська компанія у Чернівцях не може нараховувати плату за вивезення сміття. Як наш оператор поки що працює ПП “Ремжитлосервіс”, що на вулиці Ентузіастів, і лише вони можуть у платіжках вказувати оплату за вивезення сміття.

Ми надсилали листи ПП “Санітарія”, що з 1 липня послуга з вивезення сміття надається без операторів і просили не нараховувати плату, але усі наші звернення ігнорують.

На сьогодні оплата за вивезення сміття “Альтфатер-Чернівці” становить 30,42 гривні з людини, додатково ще три гривні абонплати на один рахунок.

Мешканцям радять підписати договір, який у поштові скриньки кинули кожному. Один екземпляр договору залишають собі, інший повинні надати у “Альтфатер-Чернівці”. Його можна занести в офіс за адресою вулиця Лесина, 4, або надіслати поштою.

Для уточнення інформації можна телефонувати за номером 050-338-03-22.

“Сміття вивозять також інші фірми”

Тим часом багато людей продовжують за звичкою сплачувати за сміття управлінській компанії, яка вказує цю послугу у платіжці.

“Побачила в онлайн-оплаті розрахунки “Альтфатер”, подзвонила у ПП “Санітарія”, щоби з’ясувати, кому треба платити. А там мені сказали, що я не повинна платити “Альтфатер”, бо вони у такий спосіб переманюють людей до себе. Тому за липень за вивезення сміття заплатила управлінській компанії”, – розповіла чернівчанка Валентина.

Телефоную у ПП “Санітарія”, адже вони дезінформують мешканців. Тут пояснюють, що будуть нараховувати оплату, доки не побачать копію договору з “Альтфатером” і лише після цього знімуть нарахування.

“Мешканцям, які з “Альтфатером” не підписали договір, далі забезпечуємо вивіз сміття”, – пояснив директор ПП “Санітарія” Віталій Якубенко.
І хоча за документами це у Чернівцях роблять дві фірми, у ПП “Санітарія” переконують в іншому.

“Альтфатер” не монополіст на ринку, є інші фірми, які вивозять сміття. До 1 травня “Альтфатер” мала би з мешканцями підписати договори. Це не зробили, тому люди мають право вибирати, хто надаватиме послуги з вивезення сміття”, – вважає пан Якубенко.

Щоправда, пан Якубенко так і не назвав фірму, яка надає послуги з вивезення сміття. Пообіцяв зробити це лише після інформаційного запиту. Більше на жодні питання у ПП “Санітарія” не відповіли. Директор обіцяв передзвонити і пояснити детальніше ситуацію, але цього впродовж дня не зробив.

Не вважаємо, що інформація, яка пояснює, кому мешканці сплачують за вивезення сміття, є засекреченою. Тому звертаємося до ПП “Санітарія” все ж пояснити, на підставі чого нараховують оплату за вивезення сміття та заспокоїти людей, що їхні кошти передадуть надавачу послуг і вони не будуть боржниками.

Також ” ” звертається до міськради втрутитися у ситуацію із нарахуванням за платіжки.

Офіційно

“Люди мали би поцікавитися, за що їм нараховують гроші”

Ігор Крохмаль, заступник міського голови:

– Міська рада провела конкурс з визначення переможців фірм, які вивозитимуть твердопобутові відходи. Це у Чернівцях роблять “Альтфатер-Чернівці” та “Укрвторресурс”. Управлінська компанія може укласти індивідуальний договір на разове вивезення сміття, але переважно вивозять власне сміття після прибирання. А надавати таку послугу мешканцям управлінські компанії, у цьому випадку ПП “Санітарія”, не має права, бо не брали участі у конкурсі.

Люди, які отримали платіжку від “Санітарії”, мали би поцікавитися, чому вони повинні сплачувати за вивезення сміття. “Альтфатер” так само має абонентську службу, яка зобов’язана укласти з усіма користувачами угоди. Споживачі повинні розуміти, кому і за що вони сплачують.

А от міська рада тут діє як третя сторона, ми визначили переможця і зараз не маємо права втручатися у господарську діяльність юридичної особи. Але якщо отримаємо від мешканців скарги з цього приводу, спробуємо з’ясувати, на яких підставах здійснюють нарахування. Потрібно розбиратися у ситуації і бачити, що написано у платіжках “Санітарії”, бо вивозити сміття ця фірма не може. Я наголошую, ПП “Санітарія” не має права надавати такої послуги населенню.

” ”

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.