Новини

«Цей вертоліт кращий для польотів у горах»: як прикордонники Буковини виявляють контрабандистів

Днями на Буковину в рамках операції “Карпати-2021” прилітав вертоліт із Харківської авіаційної ескадрильї для того, щоби здійснити повітряний огляд підрозділів охорони кордону, в тому числі і відділу прикордонної служби “Порубне”.

Для посилення прикордонних підрозділів Чернівецького загону прибувають і підрозділи Національної гвардії України. За два тижні затримали 38 порушників (із них – 23 нелегальні мігранти) та понад 70 тисяч пачок контрабандних сигарет, йдеться в публікації ” “.

Як розповів начальник пресслужби Чернівецького прикордонного загону Сергій БРОВКО, до проведення операції залучено сили і засоби Державної прикордонної служби, Національної поліції, СБУ, Державної міграційної служби, Збройних сил України, Нацгвардії.

– Також здійснюється обмін інформацією із прикордонниками суміжних країн, зокрема з Європейським агентством FRONTEX, Інтерполом та Європолом, – каже пан Сергій.

– У цій операції активно використовується пілотована та безпілотна авіація, спеціальна техніка, – додає Сергій Бровко.

Разом із Сергієм Бровком приїжджаємо в підрозділ. Там усе працює чітко, немов годинник.

– Бажаю здоров’я, пане підполковнику, – каже начальник відділу прикордонної служби “Порубне” Сергій ЯРОЩУК до Сергія Бровка.

За словами Сергія Ярощука, наразі в підрозділі служать не лише контрактники, а і строковики.

– Нашим завданням є боротьба з незаконною міграцією, контрабандою та незаконним переміщенням товарів через кордон.

– Найчастіше контрабанда відслідковується на кордоні України та Румунії, переважно носять тютюнові вироби. Зараз контрабандисти вдаються до нових технологій, роблять спроби незаконно переправити контрабанду через кордон за допомогою мультидронів, – каже начальник відділу “Порубне”.

– Цей вертоліт, який прилетить сьогодні, Airbus Н125, є доволі економним та має одну з найкращих у світі характеристик для польотів у горах.

Прикордонники використовують ці вертольоти для повітряного моніторингу кордону, а також виявлення у прикордонні можливих місць злету-посадки літальних апаратів контрабандистів, – додає Сергій Ярощук.

Їдемо на кордон із Румунією. З нами їде троє солдатів-строковиків. Всі, як на підбір – високі, широкоплечі, зі зброєю. Солдати беруть з собою собаку.

– Його звуть Бен, він знає команди “Сидіти”, “Лежати”, “Чужий”, “Поруч”, “Фас”, – каже солдат.
Під’їжджаємо до кордону. Помічаю натягнуту нитку.

– А що це? – запитую у прикордонників.

– Коли незаконно перетинають кордон, її не помічають, можуть зачепити, вона обривається – і лунає сигнал. Тоді негайно виїжджає оперативна група, – каже Сергій Бровко.

Незаконно перевозять не лише сигарети, а й дорогий антикваріат.

– Різні старовинні монети, вази, тарілки. Неодноразово ловили на цьому, – кажуть прикордонники.
Через декілька хвилин чую шум. Бачу – летить вертоліт.

– Так здійснюється відстеження кордону, – пояснює Сергій Бровко.

Довідка

Від початку 2021 року на підрозділі прикордонного загону “Порубне” виявлено дев’ять нелегальних мігрантів: шість жителів Марокко, два – Афганістану та один – Румунії. У пункті пропуску виявлено 88 випадків незаконного переміщення товарів на суму 59,9 мільйонів гривень. У 37 випадках було виявлено 228 тисяч пачок цигарок.

” ”

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.