Новини

“Забезпечила собі навчання за кордоном”: чернівчанка виграла грант на навчання у розмірі 100 тисяч євро

Учениця Чернівецької гімназії №4 Ольга Бурдейна виграла грант у розмірі 100 тисяч євро на навчання у міжнародній школі Східного партнерства в Тбілісі.

Зараз дівчині 16 років, вона перейшла в 11 клас. Із вересня розпочне навчання за кордоном, йдеться в публікації ” “

За умовами гранту, їй оплачується навчання, проживання, харчування, переліт, транспортування, поїздки додому з Тбілісі, навчальні матеріали та ресурси. Крім того, надають ноутбук та телефон.

“Від батьків коштів не треба”

“Я є громадською активісткою та волонтеркою, і тому в мене є багато ресурсів, де можна переглядати можливості, які пропонують громадські сектори з різних країн. В одній із таких груп я знайшла цю програму на грант. Я і до цього про нього чула, коли брала участь в онлайн-таборі від європейського партнерства в Грузії. І в грудні я вирішила в ньому взяти участь. Цей грант від Євросоюзу на навчання в європейській школі в Грузії на програмі міжнародного бакалаврату. Школа називається New School International School of Georgia”, – розповідає Ольга.

Випускники Європейської школи Східного партнерства у Тбілісі отримають диплом міжнародного бакалаврату (IB). Його визнає більш ніж дві тисячі університетів у 75 країнах та бере до уваги весь світ.

Навчання відбуватиметься англійською мовою. Та дівчина каже, що дуже добре нею володіє: за результатами міжнародного екзамену FCE вона має рівень C1.

“Я житиму в кампусі недалеко від школи. Проживання там також мені оплатять. Від моїх батьків не потрібно ніяких коштів. Я дуже рада, що вже в такому віці змогла повністю забезпечити собі навчання. Мені потрібно було обрати шість предметів, які вивчатиму, тобто по одному предмету із шести запропонованих груп. З них три – на високому рівні і три – на стандартному. Я обрала англійську мову, математику з суспільним нахилом, німецьку мову, українську літературу, хімію і міжнародну політику. Три додаткові бали я отримуватиму за громадську діяльність, волонтерство та спорт”, – пояснює дівчина.

“Проходила три складні етапи участі”

За її словами, навчання в Грузії розпочнеться 15 вересня. Крім цього, дівчина хоче закінчити 11 клас в гімназії екстерном. В кінці навчального року приїде та складе ЗНО.

“Щоб отримати грант, потрібно було показати себе не тільки як академічно успішну, а й як людину, яка має певний бекграунд в громадській сфері, яка вміє кооперувати та комунікувати з людьми.Для участі в проєкті потрібно було прийти кілька етапів. Перший – це аплікаційна форма, де потрібно було розповісти про себе, про свою мотивацію. Закріпити туди свої оцінки за семестр і за рік, надати рекомендаційні листи від вчителів. За цими даними в Грузії обрали близько пів тисячі людей. Другий етап – екзамени з англійської мови та математики, які ми складали в онлайн-режимі. І третій етап – найскладніший: у мене були два інтерв’ю з представниками тієї школи та європейського партнерства. Вони спочатку говорили із моїми батьками, а потім і зі мною. Це все відбувалося англійською мовою. Наступне інтерв’ю було з психологами, ми проходили різноманітні тести. І вже у травні прийшли результати: обрали 40 осіб із шести країн Східного партнерства. Я була шокована і безмежно щаслива, що змогла пройти”, – каже школярка.

“Це буде чудовим досвідом”

“Дуже рада, що зможу отримати освіту такого високого рівня. Це буде для мене чудовим досвідом, підготовкою до дорослого і самостійного життя. Зараз я у передчутті чогось нового і незвичного. Трохи хвилююся. Своїм ровесникам раджу ніколи не боятися і не зупинятися в досягнутому. Якщо ви цікавитеся громадською діяльністю, намагайтеся долучатися до різноманітних проєктів, брати участь в активностях, які пропонують молодіжні ради і громадські організації, знаходити там цікавих людей, які допоможуть в реалізації планів. Ще одна порада – навчіться правильно розподіляти свій час та пріоритети”, – додає Ольга.

Мама дівчини каже, що зараз відчуває за дочку велику гордість.

“Наша спільна мрія здійснилася. Ми зараз дуже щасливі, адже розуміємо наскільки навчання за кордоном важливе для подальшого розвитку Олі. Дуже добре, що в Україні для здібних дітей є такі чудові можливості. Тут головне бажання і наполегливість дитини, тоді для неї відкриті всі шляхи”, – каже пані Тетяна.

” ”

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.