Новини

Новий комунальний управлінець: що означає об’єднання ЖРЕПів у Чернівцях, і навіщо ці зміни

У Чернівцях міська рада ухвалила рішення про реорганізацію семи міських комунальних ЖРЕПів шляхом об’єднання їх в одне комунальне підприємство “Містосервіс”.

Як повідомляє molbuk.ua, за це рішення сьогодні на сесії міськради проголосували 22 депутати. Що означає це рішення, з’ясовував кореспондент molbuk.ua

Які ЖРЕПи об’єднають

Рішення передбачає реорганізацію КЖРЕП № 4, КЖРЕП №5, КЖРЕП №6, КЖРЕП №9, КЖРЕП №11, КЖРЕП №14 та КЖРЕП №17 шляхом приєднання їх до новоствореного комунального підприємства “Містосервіс”.

Окрім того, проєкт рішення передбачає створення ліквідаційних комісій цих семи ЖРЕПів. Пропонується встановити, що у результаті реорганізації цих підприємств, майно, права та обов’язки їх перейдуть до правонаступника – нового комунального підприємства “Містосервіс”.

Що думають про це чиновники та обранці

“Багато юридичних моментів змушують нас йти на певні зміни для того, щоб змінити систему управління цими ЖРЕПами, – каже депутат міськради, голова комісії з питань ЖКГ Сергій Гринюк. – Попередня система себе знівелювала. Очікуємо, що нове об’єднання буде дієвим”.

“Яке основне завдання цього? У нас є кілька ЖРЕПів, які кілька років перебувають у стадії ліквідації, – каже депутат міськради Олексій Каспрук. – Їх свідомо знищили, а замість них запустили фіктивні управлінські компанії. У нас є кілька ЖРЕПів, які ще працюють, більш-менш надають послуги… І є на сьогодні проблема з приватними управлінськими компаніями, яких нав’язали чернівчанам Продан і Ко. Чимало жителів хочуть змінити управлінську компанію, щоб відійти від цих комунальних аферистів. Тому виникла ідея – усі комунальні підприємства, які займаються в місті обслуговуванням житлового фонду, об’єднати в одне підприємство, підсилити технікою та ресурсами. Щоб двірники та інші робітники отримували адекватні зарплати, і в нас був єдиний комунальний управлінець, який у будь-який момент міг прийняти на обслуговування будь-який житловий будинок”.

“Ситуація з приватними управлінськими компаніями є нездоровою. Компанії де-факто створені певними політичними силами, просто “освоюють” кошти, а належних послуг не надають, – розповів заступник міського голови Василь Зазуляк. – Більше того, дозволяють собі шантажувати міську владу тим, що вони будуть бойкотувати прибирання міста. Попереднім керівництвом ДЖКГ не пропрацьовано умови тендеру, не встановлювалися фактично виконані роботи управителів та відсутні будь-які штрафні санкції по відношенню до них. Влада вважає необхідним створити конкурентноздатне комунальне підприємство на базі тих ЖРЕПів, що ще залишилися, хоч і практично всі з них в поганому фінансовому та господарському стані. Необхідно буде допомогти такому комунальному підприємстві і тоді воно буде спроможне теж надавати якісні послуги по прибиранню територі тощо. Також ми зможемо запобігти шантажу та змові з боку приватних компаній і встановити справедливі правила гри з чіткими зобов’язаннями. Тільки тоді чернівчани отримають відповідні послуги за справедливу ціну”.

“Така реорганізація дозволить зекономити гроші на зарплатах, оскільки зможуть скоротити кількість працівників. Економія складатиме до чотирьох мільйонів гривень на рік”, – сказав директор департаменту житлово-комунального підприємства Григорій Прохоренко.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.