Новини

Вартість землі на Буковині у липні скотилась до найнижчої в Україні

Вартість землі сільськогосподарського призначення у Чернівецькій області у липні 2021 року скотилась до однієї з найнижчих в Україні – 19 тис грн за один гектар.

Про це йдеться у публікації Українського клубу аграрного бізнесу.

У повідомленні йдеться, що липень 2021 року був не надто активним на продаж сільськогосподарських земель. Серед основних причин – незначна пропозиція продажу, а також неготовність нотаріусів до посвідчення угод купівлі-продажу с/г земель через неоднозначне тлумачення деяких положень законодавства.

За словами експертки із земельних питань УКАБ Елліни Юрченко, клуб проаналізував дані Держгеокадастру “Моніторинг земельних відносин”.

За розрахунками УКАБ, станом на 1 серпня 2021 року середня ціна 1 га ріллі в Україні складає 26,8 тис. грн, що практично відповідає середній нормативній грошовій оцінці. Порівняно низьку середню ціну можна пояснити малою кількістю угод щодо продажу с/г земель, ймовірно нижчою НГО проданих земельних ділянок з піщаними грунтами та на схилах. Така ситуація наразі спостерігається у половині областей України, серед яких – і Чернівецька область.

Водночас в УКАБ додали, що з розблокуванням вчинення нотаріальних дій, очікується підвищення динаміки угод щодо відчуження с/г земель, що, в свою чергу, дасть більш повну картину цін 1 га землі.

Раніше повідомлялося, що вартість одного гектара ріллі в Чернівецькій області прогнозувався на рівні $1850-2470.

” ”

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.