Новини

«Нестерпні умови праці»: чому відсторонили керівника Чернівецького тролейбусного управління

Скарги працівників на нестерпні умови роботи і хвиля звільнень призвели до відсторонення керівника ЧТУ Петра Продана від посади.

Про це йдеться у публікації газети “Молодий буковинець”.

Працівники комунального підприємства скаржаться, що ледь не від першого дня призначення Продана на цю посаду ситуація в колективі ЧТУ розхитується. Як наслідок – мерію засипали численними скаргами на керівника підприємства.

Минулого тижня стало відомо про відсторонення Петра Продана з посади керівника ЧТУ. Як повідомили у пресслужбі міськради, щодо його діяльності триває службове розслідування.

“Було багато звернень від колективу щодо роботи начальника ЧТУ. Керівництво міста відреагувало відповідно до законодавства”, – йдеться у поясненні.

Наразі обов’язки начальника Чернівецького тролейбусного управління виконує заступник начальника Андрій Долгий.

“Це повний провал”

Працівники ЧТУ на правах анонімності розповіли ” “, що однією з причин масових скарг на Петра Продана були непродумані рішення керівника підприємства. Скажімо, багатьох диспетчерів звільнили, а тих, що залишилися, не забезпечили програмним забезпеченням для моніторингу тролейбусів та комунікації з водіями і кондукторами. Тож для працівників навантаження збільшилося вдвічі.

“Їм доводиться працювати в пекельних умовах, вручну писати численні звіти. Це величезне навантаження на персонал ЧТУ”, – розповів один з працівників підприємства.

Ще однією з причин джерело ” ” у міськраді називає масові звільнення працівників. Нагадаємо, раніше Петро Продан повідомив, що скорочення людей на підприємстві пов’язані з “невиправданими витратами”.

“Все, що зараз здійснюється на підприємстві, роблять для того, щоби зменшити збитки, бо тролейбусне управління в критичному стані. Ми будемо робити усе, щоби підприємство працювало у штатному режимі та забезпечувало перевезення у місті”, – сказав раніше посадовець.
Співрозмовник ” ” у мерії повідомив, що від кадрових змін, які ініціював Петро Продан, збитки на підприємстві не зменшилися.

“Нам обійшлися всі ці його масові звільнення у 2,9 мільйона гривень. Це сума всіх компенсацій за звільнення працівників”, – повідомило джерело.

“Після того, як він вніс не зовсім правильні зміни у структуру підприємства, почав розповідати на ЧТУ, що ці зміни його змусило внести керівництво міста. Мовляв, це не його ідея. Але це неправда. Оскільки керівництво мерії побачило ці зміни вже за фактом підписання документів у департаменті. Цим він, зрозуміло, зіпсував свої стосунки з керівництвом міста. Тому що воно точно знало інформацію з різних боків. Розуміли, хто і що затверджував”, – повідомили ” ” у міськраді.

Тож ситуація на підприємстві стала стресовою – працівники скаржились на безкомпромісність начальника ЧТУ.

“На його думку, лише він має рацію на підприємстві, – розповідає співрозмовник ” “. – Якщо спочатку це могло скидатися на боротьбу з корупцією, то це не так. Оскільки корупція до певної мірі продовжувалася. Наприклад, він призначив відповідальною за проведення тендерних торгів людину, яку він сам привів і яка не відповідала юридичним вимогам щодо вищезгаданої посади. Ця людина розвалила процес закупівлі, оскільки за період її діяльності уклали 14 угод про закупівлі на суму 69 тисяч. І це повний провал, бо сума просто смішна для ЧТУ! Навіть болтів на ці гроші не купиш! І від цього страждав випуск тролейбусів на лінії”.

Також неабияких труднощів для підприємства завдало скорочення кондукторів і водіїв, яких, як відомо, давно не вистачає тролейбусному управлінню:

“Продан чомусь вирішив скоротити кількість кондукторів до 111, коли у нас виїжджає вранці 50 тролейбусів, а в другу зміну – 30. Грубо кажучи, це 70 кондукторів, які мають прийняти зміну. Ті, які працюють 12 годин і більше, повинні мати вихідний. А в нас кондуктори працюють ледь не щодня. Тому що хтось іде на лікарняний, хтось – у відпустку. А якщо ми говоримо про більшу кількість тролейбусів, нам кондукторів треба значно більше! Нелогічність діяльності керівника призвела до того, що він залишив у колективі приблизно 125 водіїв та 111 кондукторів”.

“Місто тримається на простих працівниках, а не топ-менеджерах”

Про критичну ситуацію в Чернівецькому тролейбусному управлінні раніше заявляв і колишній міський голова Чернівців Олексій Каспрук, який порадив Клічуку звернути увагу на цю проблему та вирішити її.

“На жаль, вже сьогодні є певні призначення Клічука, які чітко свідчать, що люди на посадах – не на своєму місці, вони не впоралися із завданнями, з ними доведеться прощатися і починати спочатку, – повідомив Каспрук у коментарі ” “. – Маю на увазі Петра Продана. Ситуація на підприємстві катастрофічна з погляду морального стану колективу, організації роботи. Справді вважаю, що місто тримається не на топ-керівниках, а на звичайних працівниках: водіях тролейбусів, електриках, які обслуговують ці тролейбуси, слюсарях водоканалу, двірниках та всіх інших людях, які щодня забезпечують нам комфортне життя”.

“Спілкуюся щодня з чернівчанами. Коли мені водії тролейбусів говорять, що після “дцяти” років роботи вони готові звільнитися – це маразм! Ми свого часу за кожним водієм тролейбуса бігали, бо нам хронічно не вистачало їх навіть у кращі часи. Намагалися їм і зарплату підняти, і інші привілеї надати. А тут їм просто створюють нестерпні умови праці… А хто сяде за кермо? Міліціонер у відставці? Він має вчитися щонайменше пів року. А гарантій, що він вивчиться на водія тролейбуса, отримає права відповідного класу і не поїде працювати в Польщу, майже немає! Тому цих людей треба тримати за руку!” – прокоментував ситуацію Каспрук.

“Рішення міського голови не коментую”

У понеділок, 2 серпня, кореспондент ” ” звернувся по коментар щодо ситуації в ЧТУ до Петра Продана. Однак мотиви свого відсторонення він обговорювати не захотів.

“Я розпорядження міського голови не коментую. Я їх виконую. За трудовими відносинами я є керівником тролейбусного управління, і я виконую їх так, як це написано. Сьогодні – останній день службового розслідування. Ну все, чекаю на результати. А рішення, яке прийняв міський голова, я не можу коментувати”, – сказав він.

Що каже керівництво мерії

Трудовий контракт із Проданом завершується 9 серпня. До цього часу робоча група має вирішити, чи продовжувати контракт із посадовцем, повідомив у коментарі ” ” міський голова Роман Клічук.

“Створена робоча група, наразі триває розслідування. Фахівці проаналізують роботу кервника ЧТУ за цей період та дадуть звіт. За його результатами буде прийматися рішення, чи продовжувати з Петром Проданом контракт”, – сказав мер.

” ”

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.