Новини

Приблизно 300 тис проблемних «єврономерів» не можуть розмитнити

Кілька сотень тисяч єврономерів не можуть скористатися пільговими умовами розмитнення через законодавчі недоліки.

Про це повідомив юрист ГО “Авто Євро Сила” Іван Казачук.

Нагадаємо, днями Держмитниця оприлюднила статистику, згідно з якою з початку дії закону про пільгове розмитнення до бюджету надійшло 600 млн грн — за три місяці нею скористалося 17 тис. авто. Лідерами у розмитненні є Закарпатська, Київська та Одеська області.

Нехитрими обчисленнями можна спрогнозувати, що до кінця відведеного часу розмитнитися встигне ще приблизно така ж кількість єврономерів. Тобто всього “легалізується” близько 34 тис. машин. При цьому раніше заявлялися набагато більш значні цифри в 500−700 тис. авто.

Наприклад, у Київській області розмитнено всього 1,5 тис. авто.

А тим часом пройшла вже половина терміну, відведеного єврономерам для узаконення своїх авто на території України.

“Основна причина того, що розмитнення „буксує“ — проблеми з оформленням авто, які „перезаїжджали“ з боку РФ. Таких близько 150 тис. авто. З цими труднощами стикаються водії з п’яти областей: Харківська, Сумська, Полтавська, Дніпропетровська та Запорізька області. Не рятують навіть підготовлені документи. Всьому виною — погано виписаний закон”, — каже Козачук.

Довідка

штраф становить 8500 грн. і виноситься поліцейським на місці вчинення правопорушення (ч.8 ст. 121 КУпАП). На перший раз автомобіль не вилучається.

якщо порушення вчинено цим же водієм повторно протягом року, то штраф становить вже 17 000 грн. Одночасно водій позбавляється права керування строком на 1 рік та з платним вилученням авто або без такого (ч.9 ст. 121 КУпАП). За цією нормою штрафи накладає суд на підставі протоколу, складеного поліцейським на місці зупинки. До вирішення справи в суді автомобіль затримується на штрафмайданчику.

за перевищення терміну тимчасового ввезення або транзиту авто більш ніж на тридцять діб, а також у разі його втрати або розукомплектування, передбачено штраф 170 000 грн. або його конфіскація (ч. 6 ст. 481 та ч. 6 ст. 470 Митного кодексу).

” ”

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.