Новини

Помер відомий професор Чернівецького університету Анатолій Волков

На 97-му році життя відійшов у вічність відомий український філолог, Почесний професор Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, багаторічний викладач і завідувач кафедри теорії та історії світової літератури (1982–1996), доктор філологічних наук, професор Анатолій Волков.

Про це повідомляється на Facebook-сторінці ЧНУ.

“Щиро сумуємо з приводу непоправної втрати колеги, наставника, вчителя та друга. Висловлюємо щирі співчуття рідним, близьким, друзям та усім, хто знав Анатолія Романовича. Вічная пам’ять!”, – йдеться у повідомленні.

Анатолій Волков: що відомо про відомого науковця

Він народився в Одесі у родині відомого літературознавця і фольклориста, професора Романа Михайловича Волкова. Закінчив Одеський університет, після чого продовжив навчання в аспірантурі кафедри слов’янознавства Львівського університету.

У 1950 році Анатолія Волкова перевели до Чернівецького університету, якому він і присвятив усе своє подальше життя. Науковий ступінь кандидата філологічних наук А. Р. Волков отримав у 1953 році за дисертацію на тему “Казки О. С. Пушкіна в польських переробках А. Ю. Глинського”. Докторська дисертація – “Карел Чапек і проблеми реалістичної умовності в драматургії XX ст.” (1979).

З 1981 по 1998 рр. професор А. Р. Волков очолював кафедру зарубіжної літератури та теорії літератури Чернівецького державного університету.
Під його керівництвом згуртувався сильний колектив науковців, який займався актуальними проблемами літературознавства. По суті, було створено авторитетну наукову школу, яка стала відомою серед широкого кола літературознавців-компаративістів як “чернівецька”. Вчені кафедри досліджували важливі явища світової літератури. Увага була зосереджена на традиційних сюжетах та образах, міжнародних літературних взаєминах та проблемах перекладознавства. Яскравим підсумком цієї роботи під керівництвом завідувача став “Лексикон загального та порівняльного літературознавства” (2001), а також колективна монографія “Традиційні сюжети та образи” (2004).

Як спеціаліст із порівняльного літературознавства, теорії літератури, слов’янських та західноєвропейських літератур, перекладознавства та фольклористики А. Р. Волков відомий не лише в Україні, але й за її межами. За час своєї тривалої наукової діяльності А. Р. Волков видав велику кількість наукових праць не тільки з питань порівняльного літературознавства, теорії літератури та історії зарубіжних літератур, а й з проблем перекладознавства, театрального мистецтва та драматургії, української літератури в її міжнародних зв’язках та з методики викладання літератури. Серед його монографій: “Ярослав Гашек” (1957), “Драматургія Карела Чапека” (1972), “Форми літературних зв’язків та взаємодій” та ін. Під тривалою орудою А. Р. Волкова з 1966 року виходив міжвідомчий науковий збірник “Вопросы русской литературы” (тепер науковий журнал “Питання літературознавства”).

” ”

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.