Новини

Небезпека поширення вейпа серед молоді та світова практика*

Головна небезпека вейпінга – зовсім не дешеві бокс мод. Продукція вейпінг-індустрії піддається ретельному вивченню в Сполучених Штатах Америки. Експерти громадської охорони здоров’я найбільше стурбовані зростаючою популярністю вейпа серед молоді, підлітків, школярів.

Проблема підліткового вейпінгу

Підлітки завжди помічають і бажають отримати все нове та заборонене. Вейпи заборонили до продажу неповнолітнім лише в 2021-му році. До цього будь-який неповнолітній міг спокійно придбати електронну сигарету. А якщо принципові продавці відмовляли в покупці через вік, покупець міг направити скаргу в службу захисту прав споживачів, яка могла оштрафувати підприємця за порушення правил торгівлі.

З прийнятям закону ситуація з вейпами покращалась, свтерджують в інтернет-магазині “Димок”. Пдлітки все рідше намагаються купити заборонену продукцію. Але закон не вирішує проблему нелагального, чорного ринку. Там все ще не питають ані документів, ані вік покупця. Для несумлінних продавців не є принципових.
Крім уже чинних законів, Верховна Рада планує посилити регулювання ринку. Для цього розроблені законопроекти для підвищення мінімального віку для продажу до 21 року.

Статистика популярності вейпінгсеред мололоді в США

Так, дослідження, проведені в 2018-му році Національним інститутом США щодо боротьби зі зловживанням наркотиками, встановили наступну неприємну статистику. Студенти і підлітки набагато більше схильні до ризику отримати залежність від вейпів.
У порівнянні з дорослими, молодь від 18 до 24 років “палить” в 3 рази частіше. Ті, чий вік становить 25-34 роки, робить це в 2 рази частіше, ніж дорослі. Ще гірша тенденція склалася з учнями старших класів.

Понад 13% опитаних учнів зізналися, що за останній місяць хоча б 1 раз пробували електронний дим. У 2019 му році соціологічна група “Моніторинг майбутнього” проводила подібне опитування – з’ясувалося, що в поточному році число таких прихильників серед учнів середніх шкіл зросло до 15%. Ще одна цікава тенденція: в тих американських штатах, де більше зустрічається курців звичайних сигарет, також вищий і рівень вейпінгу.

Наприклад, у штаті Каліфорнія один з найнижчих показників (трохи більше 11%), а також найнижчий відсоток регулярних вейперів (3%).
Якщо молодіжний вейпінг набирає обертів і кількісно, і територіально, то споживання вейп-продукції у більш дорослих верств населення залишається на колишньому рівні.

Реакція американської влади

Влада США орагнізувала на федеральному рівні кампанію за заборону ароматизованих вейпів. Деякі штати навіть, ввели тотальну заборону.
Тим часом в США загалом було зареєстровано 373 різних випадки негативного впливу вейпів на здоров’я, а 12 з них виявилися смертельними. З них в 75% постраждали чоловіки. Практично за всіма дослідженнями вони частіше, ніж жінки, користуються продукцією, призначеною для паріння.

Якою була реакція на такі тенденції з боку американських органів влади? У більшості штатів місцева адміністрація планує ввести нові законодавчі обмеження. Адміністрація Президента просигналізувала майбутніми заборонами на рідини для вейпа, вироблені без ароматизаторів. З моменту появи вейпів на ринку в 2007-му році їх продажі зростали з року в рік.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.