Новини

Українські мери оперують мільярдами, але мають мізерні оклади

Мери міст відповідають за мільярдні бюджети і невідновлювані ресурси громади — землю, заплави, прибережні зони. При цьому їхні оклади, які встановив Кабмін, просто мізерні. Уряд орієнтувався на кількість населення, коли виводив ці скромні цифри.

Рух ЧЕСНО проаналізував, які зарплати отримують мери обласних центрів і хто вирішує, скільки зароблятиме менеджер, котрий оперує мільярдними бюджетами українських міст.

Хто з мерів скільки заробляє?

Дохід міського голови тільки на декілька відсотків корелюється з чисельністю населення міста. Наприклад, у Андрія Садового середній заробіток становить 33,5 тис. грн, хоча Львів за населенням майже дорівнює Запоріжжю, а в мільйонній Одесі Геннадій Труханов отримує трохи менше від 23 тис. грн на місяць.

А мер найменшого обласного центру України Ужгорода Богдан Андріїв отримує 55,2 тис. грн на місяць, керуючи громадою чисельністю 115,5 тисяч. Бюджет найменшого обласного центру становить 1,4 млрд грн.

До того ж якщо проаналізувати дані щодо всіх зарплат мерів, бачимо: величина бюджету міста аж ніяк не впливає на рівень винагороди мера. Наприклад, Владислав Атрошенко в Чернігові з населенням 286 тисяч та бюджетом 2,9 млрд грн отримує 63,3 тис. грн, тоді як Руслан Марцинків з Івано-Франківська, що характеризується майже такими самими показниками, має 39,2 тис. грн. А ось помічники та радники мера цього міста коштують платникам податків 700 тис. грн на місяць.

Єдиний виняток — мер Херсона, що декларує мільйони гривень, але має низьку зарплатню. У цього міста найменший бюджет із-поміж усіх міст України із більш ніж 300 тисяч населення і найскромніші заробітки мера.

Також нижчу від середньої серед мерів зарплату отримують міські голови Полтави (48,2 тис. грн), Житомира (29,5 тис. грн), Чернівців (49,4 тис. грн) та Сум (43,9 тис. грн).

” ”

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.