Новини

Принципи сегментації цільової аудиторії*

Ретельне вивчення своєї цільової аудиторії – одна з найважливіших умов для того, щоб ефективно продавати продукт або послугу. Є багато інструментів для роботи з ЦА, але в цій публікації зупинимося на принципах її сегментації – тобто поділу на групи за певними критеріями.

Максимально докладно про роботу з цільовою аудиторією ви прочитаєте тут – в блозі відомого платіжного агрегатора. Ми ж коротко розкриємо тільки одну важливу тему.

Критерії сегментації ЦА: п’ять напрямків

Прийнято ділити цільову аудиторію за п’ятьма основними принципами – про кожен потрібно сказати кілька слів.

Демографічний – найбільш ефективний

Цей метод сегментації враховує:
стать;

вік;

роботу;

освіту;

національність;

сімейний стан і т. д.

Ефективність критерію в тому, що він враховує безліч характеристик, які безпосередньо впливають на ефективність реклами, якість продажів. Той же вік визначає, які соціальні мережі для просування працюватимуть краще.

Соціально-економічний – сегментація за доходом

Вона необхідна для того, щоб показувати рекламу точково. Дорогі машини або подорожі – вибір виключно забезпечених людей. Якщо ви будете показувати рекламу тим, хто не може собі дозволити такі покупки, то вона просто безглузда. І навпаки: забезпеченим людям ні до чого реклама про знижки на і без того дешеві (за їхніми мірками) продукти.

Психологічний – складання певного портрета

Досить складний критерій, оскільки будь-який психологічний портрет – це ескіз, лише умовно працюючий на групи людей. Але все ж прості інструменти в цьому напрямку цілком ефективні. До сих пір актуальні пропозиції знижок, які обмежені в часі або в кількості – є люди, готові придбати товар, якщо знають, що скоро настане його дефіцит або дефіцит пропозиції з низькою ціною.

Поведінковий – сегментація за звичками

Це досить складний, але ефективний критерій. Його реалізують різними способами. Наприклад, нерідко вивчається ставлення людей до бренду або конкретного продукту. Якщо нова лінійка косметики не зайшла покупцеві, з’ясовується, що пішло не так, а всі сили кидаються на те, щоб змінити попередню думку, створити гарне ставлення до товару черговою звичкою.

Географічний – пошук клієнта за територією

Це логічно не для всіх видів бізнесу. Але якщо послуга або товар реалізуються в рамках певної локації (наприклад, булочна або кав’ярня), немає сенсу витрачати гроші на рекламу, що охоплює інші міста або навіть країни.

Велика кількість інформації про цільову аудиторію необхідна, якщо хочеться скласти її якісний портрет. Це вплине на ефективність реклами і продаж продукту в майбутньому. І чим далі, тим вище вимоги до аналізу ЦА, адже рівень конкуренції зростає щомісяця, тому боротьба за увагу споживачів стає більш складною

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.