Новини

Невідома Буковина: один з найбільших лабіринтів світу

Між селами Подвірне на Новоселиччині, Анадоли на Хотинщині і сусідньою Молдовою розташований один з найбільших лабіринтів світу.

Про його справжні розміри можна тільки здогадуватися. За деякими оцінками, протяжність розвіданих коридорів досягає 90 кілометрів, а велика частина ще не досліджена.

Печера “Попелюшка” за довжиною своїх ходів займає 8-ме місце у світі і 3-тє серед гіпсових печер України.

Цікавий факт: вхід до печери розташований поблизу села Кріва, що у Молдові, а основна її частина – в Україні. Зі сторони України також почали розробляти вхід до печери – біля села Подвірне.

Відкрили печеру Попелюшка у 1977 році. Спочатку спелеологи не наважувалися обстежити печеру, тому що вхід у неї був дуже брудний. Тому й її нарекли Попелюшкою (героїня казки була замащена сажею). До середини 20 століття печера була затоплена водою. Коли вода спала, перед вченими відкрились без перебільшення величезні підземні галереї. Цікаво, що зали та галереї покриває шар глини, тут є відтінки червоного, білого, чорного, зеленого, блакитного. На деяких маршрутах зараз встановлені незвичайні фігури з глини. Є й статуя самої Попелюшки.

Фахівці виявили тут величезні зали: “Зал Попелюшки”, “Зал з колонами”, “Зал Дакії”, “Стометровий зал” і численні галереї, які складають справжні підземні лабіринти, в яких дуже легко заблукати і дуже складно знайти єдиний вихід.

У печері знаходиться два колодязі глибиною 15-20 м, оскільки деякі галереї постійно залиті рясними підземними водами, вони з’єднують між собою різні рівні. Тут були виявлені близько 20 підземних озер: “Блакитне озеро”, “Озеро динозаврів”, “Озеро Наутілус” та інші, води яких, згідно з гідрохімічними аналізами, багаті мінеральними солями, а значить можуть надавати цілющу дію на організм людини.

Цікаво, що в печері знайшли мінерал бернесит, який зазвичай зустрічається на дні глибоких океанських западин. Як його поклади опинились на суші – загадка.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.