Новини

Нові директори шкіл, підвищені тарифи за сміття й сезон ЗНО: які зміни чекають буковинців з 1 червня

Мешканців Чернівецької області у червні 2021 року очікує ряд нововведень та змін: від подорожчання тарифів на вивезення сміття до проведення конкурсів на заміщення вакантних посад керівників загальноосвітніх шкіл.

Сезон ЗНО

У червні повинна закінчиться основна сесія ЗНО, яка стартувала 21 травня.

У цьому місяці має пройти п’ять тестувань:

1 червня – з української мови, української мови та літератури;

4 червня – з історії України;

7 червня – з фізики;

10 червня – з біології;

15 червня – з географії.

До кінця червня всі результати ЗНО будуть вже відомі. Їх опублікують на інформаційних сторінках учасників тестування:

до 4 червня – результати з хімії;

до 18 червня – результати з іноземних мов;

до 22 червня – математика;

до 25 червня – українська мова, українська мова та література, історія України, біологія;

до 30 червня – результати з географії.

Крім того, 26 червня розпочнеться додаткова сесія ЗНО. Вона триватиме до 16 липня. Її результати будуть відомі до 23 липня.

Перерахунок пенсій пенсіонерам, які працюють

В 2021 році перерахунок пенсій пенсіонерам, які працюють проведуть у червні, хоча раніше робили це у квітні.

При цьому пенсіонери можуть заднім числом отримати доплати за квітень і травень.

Старт сезону відпусток

З червня в Україні розпочнеться традиційний літній сезон відпусток. Правда, через пандемію коронавірусу можливості подорожей будуть обмежені.

Однак деякі країни все-таки відкривають свої кордони для іноземних туристів. З червня відкриває свої кордони Іспанія. Але щоб туди поїхати, туристам з неєвропейських країн необхідна буде довідка про вакцинацію, негативний тест на COVID-19 або документ про те, що людина перехворіла на коронавірус – цифровий зелений сертифікат.

З 2 червня свої кордони для іноземних туристів також відкриває Італія. Однак, щоб це стало можливим мандрівники повинні або бути повністю щепленими від коронавірусу, або пред’явити негативний результат тесту на COVID-19. Крім того, повну вакцинацію повинні пройти жителі популярних туристичних напрямків.

Частину карантинних обмежень з 1 червня планує зняти і Хорватія. Її уряд веде переговори про те, як зробити можливим прибуття відвідувачів в Хорватію до того, як будуть введені цифрові сертифікати вакцинації ЄС, що має відбутися з 1 липня.

Новий авіарейс “Київ–Чернівці”

Міжнародний аеропорт “Чернівці” імені Леоніда Каденюка завтра, 1 червня прийме перший авіарейс з Києва, який здійснить авіакомпанія “Windrose”.

Компанія здійснюватиме рейси до Києва та у зворотному напрямку тричі на тиждень – щовівторка, щочетверга та щонеділі.

Нові директори шкіл Чернівців

У червні в Чернівцях у 19-ти школах проведуть конкурси на заміщення посад директорів закладів середньої освіти. Заявки на участь у конкурсі подали 45 кандидатів, одного з них комісія не допустила через неповний обсяг поданих документів.

Перший етап конкурсу розпочнеться о 10.00 11 червня у сесійній залі міськради. Він буде у формі тестування та вирішення ситуативних завдань.

Другий етап триватиме з 15 по 23 червня. Він складатиметься з публічної презентації плану розвитку загальної середньої освіти.

Повний список претендентів можна прочитати тут.

Подорожчання тарифу на вивезення сміття

З 1 червня 2021 року в Чернівцях подорожчає вивезення сміття. Побутові споживачі будуть оплачувати за зберігання, вивезення та захоронення побутового сміття (ТПВ), а також будівельних та великогабаритних відходів.

Послуги з вивезення сміття надаватимуть два приватні підприємства – “Альтфатер-Чернівці” та “Укрвторресурси-Буковина”, які виграли на конкурсі. “Укрвторесурси-Буковина” працюватиме замість комунального підприємства “Чернівціспецкомунтранс”.

Мешканці сплачуватимуть за вивезення сміття фірмі “Альтфатер” від 30,42 гривні до 31,24 гривні. Споживачі, яких обслуговуватиме ТОВ “Укрвторресурси-Буковина” з одного мешканця сплачуватимуть щомісяця від 29,46 гривні до 30,28 гривні.

Також буде додаткова щомісяця абонентська плата з одного абонента – 2,70 грн.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.