Новини

Науковці назвали нову причину раннього старіння

Нове дослідження показує, що певні протиракові методи лікування можуть прискорити старіння клітин. При цьому зміни в ДНК пацієнтів можуть сприяти посиленню запалення і стомлюваності.

Як пише MedikForum, такі результати були представлені в журналі CANCER.

Як стверджують науковці, активність генів часто регулюється протягом життя за допомогою епігенетичних змін або фізичних модифікацій ДНК, які не пов’язані зі зміною, що лежить в основі послідовності.

Деякі люди можуть відчувати епігенетичне прискорення віку (EAA), що підвищує ризик вікових хронічних проблем. Науковці вивчили зміни EAA під час і після лікування раку в пошуках потенційного зв’язку між цими подіями і стомлюваністю у пацієнтів з раком голови і шиї (HNC).

У дослідженні взяли участь 133 пацієнти з HNC. Половина з них в якийсь момент часу зіткнулася з сильною втомою. EAA була найбільш помітною відразу після променевої терапії, коли середній епігенетичний вік збільшився на 4,9 року.

Підвищений рівень ЕАА був пов’язаний з підвищеною стомлюваністю, а у пацієнтів з важкою втомою рівень ЕАА був на 3,1 року Вище, ніж у пацієнтів з низькою стомлюваністю. Крім того, у пацієнтів з високими рівнями маркерів запалення рівень ЕАА був приблизно на 5 років вище.

“Наші результати доповнюють сукупність доказів, що свідчать про те, що тривала токсичність і, можливо, підвищена смертність, викликана протираковим лікуванням пацієнтів з HNC, можуть бути пов’язані з підвищеним рівнем EAA і його Асоціацією із запаленням”, – розповідає провідний автор доктор Канхуа Сяо з школи медсестер Університету Еморі в Атланті.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.