Новини

У Чернівцях у папуг Крамера з’явилися пташенята – фото

У Чернівцях у папуг Крамера з’явилися пташенята. Це перший такий відомий зафіксований випадок на теренах Буковини.

Сфотографувала маленьких папужок Тетяна Гаврилова, світлини опублікувала у фб-спільноті “Птахи України”, пише molbuk.ua

“Чернівці. 22 травня нарешті вдалося сфотографувати малих папужців Крамера. Помітила “движ” три дні назад, але не була впевнена, що то саме малі, а не самець із самкою. Одне пташеня виглядає сьогодні майже весь час, коли немає батьків, а друге один раз лише вдалося сфотографувати. Скільки там малих, – двоє чи троє, – поки невідомо. Ясно одне, що малі папужки вже зміцніли і стануть на крило найближчим часом”, – зазначила жінка.

Тетяна Гаврилова поінформувала, що папуга Крамера вважається моногамним птахом і створює пару на все життя, але не завжди так. Кладки яєць роблять у теплих країнах 2-3 рази на рік із (3-4 яйцями, які самочка висиджує 4 тижні). У холодніших країнах, як Україна, роблять лише одну кладку. Пташенята з’являються абсолютно голими і безпорадними, залишаються в гнізді 7 тижнів. Вигодовуванням пташенят займаються обоє батьків.

Раніше фахівець із орнітології та охорони природи, кандидат біологічних наук Ігор Скільський розповів, що у Чернівцях папуг Крамера наразі нарахували близько десяти.

Він припустив, що цілком ймовірно, що цього року у них з’являться пташенята.

“Можливо, колись вони стануть такими ж звичними для місцевих, як голуби чи горобці. Так уже є у містах Західної Європи”, – зауважив Ігор Скільський.

Довідка

Папуга Крамера (Psittacula krameri) — птах родини Папугових. Є численним птахом по всьому ареалу. Мешкає переважно поблизу людини, зокрема у великих містах. Тримається великими групами або колоніями. Вирізняється галасливою і непосидючою поведінкою.

Це найбільш численний і широко поширений вид серед родини папугових. У дикому стані мешкає в Південній Азії і низці районів Африки. В Україні групи особин або окремих птахів можна зустріти в окремих містах (Чернівці, Львів, Київ).

Ці угруповання сформувались з особин, які втекли з неволі. Це один із видів папуг, яких часто утримують в неволі. Названо на честь німецького натураліста Вільгельма Крамера.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.