Новини

Як розпізнати тривожність та впоратися з нею?*

У кожного буває, що раптово охоплює тривожність, страх та паніка. Іноді це навіть без видимої причини. Але наша підсвідомість все одно знає, в чому каверза. Впоратися із тривожністю допоможуть психологи, а проконсультуватися у них можна навіть онлайн. Але давайте розберемося, що таке тривожність, як її розпізнати і як із нею справлятися? Ми запитали експертів і ділимося корисною інформацією.

Що таке тривожність?

Тривожність — це особливий стан особистості, головним проявом якого є постійна тривога. Відчуття загрози, що насувається, нервозність, настороженість, постійні побоювання. Причому це може бути як очікування вигаданої, так і реальної небезпеки. Тут уже тільки сама людина знає, чого вона боїться. А якщо ви не можете визначитися в собі, варто звернутися до психологів онлайн, наприклад на сайті Pleso.

Механізм адаптації властивий усім вищим тваринам. Якщо виробляється велика кількість гормонів стресу, організм готується до бою або втечі. Тварини дикої природи потребують цього механізму і зараз, як і люди багато років тому. Але сучасний світ убезпечив нас від більшості небезпек, а ось механізм адаптації нікуди не подівся. Через це можуть виникати розлади, коли ми чекаємо на уявну небезпеку, а не реальну, але це не зменшує дискомфорту.

Вас можуть переслідувати звичайні хвилювання, спричинені життєвими обставинами. З ними можна впоратися легко, вирішивши проблеми та відпочивши від переживань. Але є й патологічна тривожність. Ось її симптоми:
нав’язливі негативні думки;

“накручування” себе без причини;

сильне занепокоєння;

бажання уникати натовпу та скупчення людей;

бажання побути одному, як “у коконі”;

прояви астенії — слабкість, запаморочення, низька працездатність, порушення сну та погіршення пам’яті;

порушення роботи ШКТ, головний біль, підвищений тиск, озноб та порушення серцевого ритму.

Чи знайшли у себе ці симптоми? Тоді давайте розбиратися, як з усім цим упоратися.

Як упоратися з тривожністю?

Якщо ваш стан не критичний, спробуйте впоратися із тривожністю самостійно. Ось рекомендації експертів, що варто зробити.

Дотримуйтесь режиму сну

Не виспалися, перевтомилися, перенервували, не можете спати через тривожні думки? Постарайтеся усунути всі дратівливі фактори і добре відпочити. Зручна постіль та одяг, провітрювання кімнати та жодних переглядів ТБ чи гаджетів перед сном. Також за дві години не рекомендується їсти, а за три-чотири години інтенсивно тренуватися. Заваріть собі заспокійливий натуральний чай, прийміть теплу (не гарячу) ванну або душ, і одразу вирушайте під ковдру. Якщо вам рано вставати, і лягайте раніше. А на вихідних можна дати собі волю у відпочинку та сні.

Чергуйте види своєї діяльності

Якщо у вас сидяча робота, і ви постійно концентруєтеся на комп’ютері (документи, підрахунки тощо), чергуйте її з активними перервами. Постійний монотонний режим праці є основною причиною стресу та тривожності. Протягом дня вийдіть на коротку прогулянку, на балкон, відкрийте вікно. І взагалі, більше бувайте на свіжому повітрі і ходіть пішки. Якщо панічний наплив застав вас раптово, облиште те, що робите саме зараз. Просто хоч би зробіть собі чай, встаньте і походіть, подивіться за вікно. Добре, якщо знайдете собі хобі, якому ви зможете приділяти достатньо часу.

Займіться спортом

Зовсім необов’язково активним, оскільки він і протипоказаний при проявах гострої тривожності. Прекрасно допомагає відволіктися йога та медитація. Спробуйте та сходіть на тренування до хорошого тренера, та побачите результат уже з першого відвідування. Можна займатися спокійними видами спорту – пілатес, стретчінг і т.п. Також добре допомагають навіть не пробіжки на свіжому повітрі, а просто ходьба та прогулянки. А якщо ви у гарній фізичній формі, йдіть на фітнес, до тренажерного залу. Як то кажуть, спорт “вибиває” всі погані думки з голови.

Абстрагуйтеся від обставин, що турбують вас, погляньте на проблему під іншим кутом, задумайтеся — чи буде вона турбувати вас через рік? Будь-які труднощі закінчуються рано чи пізно, а чекати на це і страждати від тривожності не треба. Скористайтеся нашими порадами і ви полегшите свій стан.

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.