Новини

США пригрозили Китаю “значними наслідками” за допомогу Росії

“Ми чітко дали зрозуміти Китаю, що бачимо, як Росія отримує підтримку від товарів, які Китай, китайські фірми постачають до Росії. Ніхто з нас не хоче, щоб це було проблемою для наших двосторонніх відносин. Тому ми працюємо разом”, – сказала Єллен журналістам у Гуанчжоу.

Зазначається, що заява Єллен прозвучала після того, як держсекретар США Ентоні Блінкен заявив 4 квітня у штаб-квартирі НАТО в Брюсселі, що “Китай продовжує надавати матеріали для підтримки російської оборонно-промислової бази”.

Переговори Єллен в Китаї були проведені з метою “сприяння дискусії навколо макроекономічних дисбалансів, включаючи їх зв’язок з надлишковими виробничими потужностями, йдеться в заяві міністра фінансів США.

Водночас посол Китаю в США Се Фенг відповів, що твердження про надлишкові потужності є “неспроможним”, оскільки “в глобальному масштабі високоякісні промислові потужності і продуктивні сили нової якості не є надлишковими, а їх катастрофічно не вистачає”.

З початку вторгнення Росії в Україну зв’язки Пекіна з Москвою стали ще міцнішими, ніж до конфлікту: товарообіг між двома країнами збільшився більш ніж удвічі – зі 108 мільярдів доларів у 2020 році до 240 мільярдів доларів у 2023 році, що зробило Росію 10-м найбільшим торговельним партнером Китаю торік.

За словами журналістів, Китай також намагається розширити свою частку на ринку товарів, що постачаються до Європи та США, тож Пекін також зацікавлений у підтримці добрих відносин із Заходом. Але США дедалі більше непокоять дешеві електромобілі, акумулятори та інші технології, що заполонили американський ринок, попри субсидії Вашингтона власній промисловості, яка страждає від китайської конкуренції.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.