Новини

Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

” ” продовжує з’ясовувати, куди поділися 23 автомобілі швидкої медичної допомоги, які були передані урядом Італії ще у березні 2022 року як гуманітарну допомогу. Як відомо, п’ять з них були незаконно зареєстровані на благодійний фонд “Невідкладна хірургічна допомога Буковини”. І саме на підставі цього було відкрито кримінальне провадження. Але ось щодо долі 18 швидких допомог, то інформації немає ні у Чернівецької ОВА, ні у Чернівецької обласної лікарні.

Кого краще запитувати про шлях автомобілів швидкої допомоги, якщо не людей, чиї прізвища значаться у митних деклараціях на їхню доставку в Україну і прізвища яких фігурували у ції справі? Копії кількох таких декларацій нам вдалося знайти на одному із чернівецьких сайтів. І ми не маємо підстав сумніватися в їхній достовірності.

Фото сайту Букінфо

Декларантами та відповідальними за доставку до місця призначення там зазначені колишній керівник департаменту охорони здоров’я ОВА Олег Чорний та колишній заступник голови ОВА Артур Мунтян, отримувачем – Чернівецька ОВА.

Відео Чернівецький промінь

Ми намагалися зв’язатися з кожним із фігурантів цієї справи і вислухати їхню думку. Але ніхто з них так і не погодився надати бодай мінімальної інформації, щоб ситуація стала більш зрозумілою.

На судовому засіданні у Першотравневому райсуді Чернівців, які відвідуємо регулярно у цій справі, вдалося побачити одного з фігурантів кримінального провадження щодо можливого привласнення і розтрати наданих як гуманітарна допомога швидких – колишнього головлікаря обласної лікарні Сергія Бродовського. Але наша розмова тривала лише кілька хвилин.

“Упродовж квітня 2022 усі автомобілі швидкої допомоги були відправлені на фронт, я ще навіть два своїх джипи віддав”, – запевнив Сергій Бродовський. Однак на прохання надати конкретнішу інформацію і VIN-коди машин, колишній керівник лікарні на вимогу свого адвоката припинив спілкування.

Ще одного фігуранта справи Артура Мунтяна теж побачили у суді. І його попросили надати інформацію щодо гуманітарних швидких допомог. Він спершу погодився в особистій розмові поділитися документом з переліком кодів швидких, які у нього нібито є. Але після цього поспілкуватися з Артуром Мунтяном не вдалося, бо він не відповідав на жоден телефонний дзвінок і повідомлення.

Скріншот відео Чернівецький промінь

Також телефоном зв’язалися з колишнім директором департаменту охорони здоров’я Чернівецької ОВА Олегом Чорним. На прохання надати детальнішу інформацію про перебування швидких та їхні VIN-коди пан Олег Чорний по телефону лише коротко відповів: “Звідки мені це знати?”.

Скріншот відео Чернівецький промінь

Ми сподівалися отримати більше даних під час чергового засідання суду в цій справі 19 березня. Однак його вкотре перенесли через відсутність одного з адвокатів.

Дуже прикро, що усі фігуранти справи не хочуть пояснити ситуацію і тим самим довести, що гуманітарні швидкі допомоги справді відправили туди, де вони були вкрай необхідні.

Нагадаємо, що VIN-коди швидких допомог для нас наразі є єдиним способом отримати інформацію, куди ж зрештою вирушили усі 23 авто, надані Італією ще навесні 2022 року. Лише за цими номерами ТЦК може відстежити, де зараз автомобілі і як вони використовуються.

“ ” звертається через цю публікацію до зацікавлених сторін, насамперед до згаданих Сергія Бродовського, Артура Мунтяна, Олега Чорного з проханням поділитися інформацією.

Якщо хтось з наших читачів має інформацію у цій справі, також просимо повідомити будь-які достовірні дані щодо цієї ситуації у коментарях під цим постом, у листах на редакційну пошту mail_mb@molbuk.cv.ua чи за тел. (050) 374-79-39.

Раніше ” ” писав, що гуманітарні автомобілі швидкої допомоги з Італії “випарувалися”: про них не знає ні керівництво Чернівецької ОВА, ні лікарі.

Відділ журналістських розслідувань “ ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.