Новини

Як запобігти раку шийки матки, або Чому важливо вакцинуватися від папіломавірусу людини?*

Вірус папіломи людини (ВПЛ) – одна з найпоширеніших урогенітальних інфекцій, на які страждають і жінки, і чоловіки. Він передається статевим шляхом, може викликати рак шийки матки та інших органів. Ліків від цього вірусу не існує, та вчасне профілактичне щеплення не дасть йому шансів заподіяти шкоду організму.

Чим небезпечний вірус папіломи людини

На сьогодні налічують понад 80 типів папіломавірусу людини, 30 з яких вважаються “онкогенними” і можуть вражати шийку матки. Понад 70% усіх випадків раку шийки матки у всьому світі викликають найбільш агресивні типи вірусу папіломи людини – 16, 18. І саме від них треба захищатися.

Вірус папіломи людини може досить довго жити в організмі, ніяк не проявляючи себе. Однак ризик інфікування ним підвищується, коли організм та імунну систему виснажують постійні стреси, важкі загальні захворювання, внаслідок чого імунітет ослаблюється, вірус може активізуватися і стати причиною виникнення ракової пухлини. Підвищує рівень ризику також наявність багатьох сексуальних партнерів, оскільки ВПЛ передається через тілесний генітальний контакт.

Важливо! В Україні рак шийки матки щорічно виявляють у 7500 жінок, з яких 2500 помирають (серед них 500 працездатного віку).
Оскільки запобігти зараженню вірусом неможливо, найефективнішим методом первинної профілактики раку шийки матки є вакцинація противірусними вакцинами.

Яка користь вакцинації

Щеплення захищає від розвитку раку шийки матки, раку порожнини рота й горла, статевих органів й ануса. Вакцинацію від папіломавірусу людини роблять у багатьох країнах світу. У 2006 році, коли вакцина була вперше рекомендована в США, кількість інфікування типами ВПЛ, що спричиняють рак та генітальні бородавки, зменшилися на 88% серед дівчат-підлітків і на 81% серед молодих дорослих жінок. Також Вакцинація проти ВПЛ зменшила кількість передракових станів РШМ у молодих жінок. В Україні щеплення від вірусу папіломи людини входить до переліку “‎рекомендованих”.

За спостереженнями фахівців, воно забезпечує високий захист без ознак зниження протягом 12 років після вакцинації.

Кому і коли робити щеплення

Не так давно щеплення вважалося ефективним лише для жінок, які не мають вірусу, і показання були тільки для дівчаток і молодих жінок, які вели статеве життя не більше 1 року.

На сьогодні доведено, що це ефективний метод профілактики раку шийки матки, зокрема і для тих жінок, які вже заражені вірусом.
Дітям рекомендовано робити щеплення двома дозами у віці 9-14, до початку статевого життя. Щеплення роблять і дівчаткам, і хлопчикам, які можуть бути носіями вірусу. Також щеплення показане людям із ВІЛ. Для захисту від папіломавірусної інфекції, незалежно від виробника вакцини та віку вакцинації, потрібно ввести 3 дози вакцини.

Щеплення від ВПЛ рекомендоване не всім дорослим, старше 26 років, оскільки у цьому віці воно може бути не таким ефективним. Однак після консультації з лікарем дорослі у віці від 27 до 45 років також можуть вакцинуватися.

У медичному центрі “Базисмед, що у Чернівцях, вакцинують від папіломавірусу людини з 12 років (до початку статевого життя). Тут доступні дві перевірені швейцарські вакцини: “Гардасил” (від ВПЛ 6, 11, 16 і 18 типів) та “Церварикс” (від ВПЛ 16 і 18 типів).

Реакції після щеплення

У більшості людей гострих поствакцинальних реакцій не спостерігається. Однак після здійснення щеплення можливі такі реакції: біль, почервоніння або набряк у руці, де було зроблено укол, лихоманка, запаморочення або непритомність (непритомність після будь-якої вакцини, зокрема проти ВПЛ, частіше трапляється серед підлітків), головний біль або відчуття втоми, нудота, біль у м’язах або суглобах.

Інші види профілактики раку шийки матки

– Регулярно проходьте скринінг на РШМ та відвідуйте гінеколога принаймні 1 раз на рік.

– Правильно використовуйте презервативи. Вони частково можуть захистити від інфікування ВПЛ. Проте, пам’ятайте, що вірус може інфікувати ділянки, що не захищені презервативом. Цей спосіб контрацепції захищає вас не на 100%.

– Обмежте кількість сексуальних партнерів до одного, для якого ви теж будете єдиним партнером. Це значно знизить ризик інфікування ВПЛ.

Щоб записатися на вакцинацію в медичний центр “Базисмед”, звертайтеся:

– до колцентру за телефоном 050 505 59 55 або

– замовте вакцинацію на сайті bazismed.com

Акредитаційний сертифікат МОЗ України МЗ №015184, виданий 2 березня 2021 року

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.