Новини

Класи зламостійкості сейфів: як не заплутатись у ДСТУ та інших стандартах*

Якщо ви вже тривалий час вивчаєте статті та асортимент інтернет-магазинів (наприклад, https://svitzamkiv.ua/ru/catalog/seyfi/), щоб придбати сейф для зберігання грошей, прикрас або цінних документів, вам неодноразово траплялося поняття зламостійкості.

Усього існує 11 класів зламостійкості, включно з нульовим.
Вироби з першого по третій клас підходять для приватного користування в будинку чи квартирі під охороною. Вони придатні для зберігання невеликих сум і прикрас, але не годяться для зберігання важливих документів. На сайті Svitzamkiv такі сейфи, як правило, недорогі – ціна пропорційно збільшується відповідно до класу ламо стійкості.

Вироби з третього по п’ятий клас підійдуть для офісів – вони мають два-три надійних замки та стінки оптимальної товщини, щоб захистити сейф від зламу. Зламати такі моделі можна лише з допомогою спеціальних інструментів – це доволі важко і гучно, тому такі сейфи вважають надійними.

Сейфи з більш високим рівнем зламостійкості виготовляють на замовлення, адже це габаритні конструкції зі стінками товщиною до 100 мм і кількома замками. Вони є надто дорогими, щоб використовувати їх деінде, окрім фінансових установ і сховищ.

В Україні використовують єдиний стандарт для таких моделей – зламостійкість визначається відповідно норм сертифіката ДСТУ, які ідентичні стандартам європейської сертифікації.

Як вибрати сейф

Фахівці інтернет-магазину “Світ Замків” розробили невеликий алгоритм, який допомагає визначити приблизні характеристики необхідного сейфа і недорого замовити ту модель, яка надійно захистить ваші особисті речі. Наступні декілька питань допоможуть визначити, який клас захисту від зламу і вогню вам необхідний, а також, якого розміру модель вам підійде.
Що ви зберігатимете і де? Для зберігання грошей, документів і прикрас вдома підійдуть сейфи 1-3 класів зламостійкості і, про всяк випадок, із класом вогнестійкості 30Б або 60Б. Якщо ви переконані, що захисту від пожежі не потрібно, можна його опустити, що значно знизить вартість сейф.

Орієнтовно якого розміру речі ви зберігатимете у сейфі? Варто обирати модель, об’єм якої буде як мінімум на чверть більшим. Через товсті стінки простір самого сейфа менший за його габарити. І збільшити місткість сейфу просто нереально, тому купувати треба доволі простору модель.

Скільки ви готові заплатити за сейф? Вартість сейфу напряму залежить від цінностей, які у ному зберігатимуться. Чим вони дорожчі – тим менш ймовірно, що сейф буде дешевим, адже для дуже цінних речей потрібні більш складні технології захисту.

Найважчий пункт під час вибору – зламостійкість. В інтернет-магазині “Світ зАмків” за цим фільтром можна знайти безліч виробів, які заплутають тих, хто не надто компетентний. І хоча в Україні вимоги до зламостійкості визначені спеціальним держаним стандартом, що відповідає європейській акредитації, все одно може виникнути плутанина в цих системах сертифікації.

Розбираємось в українських і європейських стандартах стійкості до зламу

В Україні чинним є стандарт ДСТУ, розроблений на основі європейської акредитації
EN 1143-1. Щоб отримати за ним сертифікат, виробники віддають свою продукцію на тестування. Одним із факторів, які впливають на витривалість виробів до зламів.

Тестуючи сейф його намагаються злами кількома інструментами – для цього враховують так званий “коефіцієнт ефективності”, що виражається в класі використаних інструментів. А і В – прості інструменти механічної дії, відмички і підручні засоби, С – електричні прибори типу болгарки чи перфоратора, а D i S – інструменти термічної та хімічної дії.

Щоб отримати більш детальну інформацію щодо вибору сейфа, зверніться до консультантів на сайті Svitzamkiv або за одним із номерів телефона: +38 (050)-074-13-30, +38 (097)-281-11-34.

Дізнайтеся, скільки вартує модель, що відповідає вашим потребам щодо зламостійкості.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.