Новини

Українські націоналісти боролися і проти Сталіна, і проти Гітлера: історик з Чернівців розвінчав російський міф

Росія активно воює на інформаційному фронті, поширюючи міфи про історію України не тільки в нашій країні, а й на Заході.

Назарій Христан, кандидат історичних наук, асистент кафедри історії України ЧНУ у матеріалі ” ” розвінчав популярну російську байку про те, що “українські націоналісти були нацистами та посіпаками Гітлера”.

– Націоналізм – це ідеологія, основою якої є важливість і цінність нації, яка є найвищою формою суспільної єдності. Нація – понад усе. Націоналізм почав виникати саме в тих народів, ідентичність яких пригнічувалися чи й зовсім заперечували. Поява такої форми ідеології в українців не дивина, адже нас постійно пригнічували, наприклад, забороняли спілкуватися рідною мовою. Нацизм же – це радикальна форма фашизму, у якій закладено жорстоку зневагу до ліберальних цінностей. Нацизм містить диктатуру, зневажливе ставлення до інших народів – расизм, антисемітизм, слов’янофобію.

Натомість націоналізм не обмежує права інших народів, він просто визнає створення певної нації як самобутньої, яка має право на державність.
Теза, що Організація українських націоналістів і Степан Бандера були нацистами й посіпаками Гітлера, є міфом. Так, ОУН в певні періоди розглядала можливу співпрацю з німцями, адже ворогом організації, зокрема, була Польща, з якою в німців також були напружені відносини. Проте, коли до влади пройшов Гітлер, стосунки одразу погіршали. Нацисти до того ж видали поляками одного з лідерів ОУН Миколу Лебедя. Також після проголошення акту про Відновлення української державності у Львові у червні 1941 року почали переслідувати всіх членів ОУН, а Степана Бандеру ув’язнили. Українські націоналісти боролися проти обох тоталітарних режимів – і гітлерівського, і сталінського, – говорить Н. Христан.

Один з лідерів ОУН Степан Бандера. Фото з Вікіпедії

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.