Новини

СБУ викрила масштабні розкрадання: серед можливих фігурантів – ексчиновник Міноборони, який колись працював у Чернівцях

СБУ за сприяння Міноборони викрила чиновників оборонного відомства і менеджерів “Львівського арсеналу”, які вкрали майже 1,5 млрд грн на закупівлі снарядів.

Про це повідомляє пресслужба СБУ, передає molbuk.ua

Служба безпеки за сприяння Міністерства оборони України викрила схему розкрадання державних коштів під час закупівлі боєприпасів. Документування злочину відбувалося за цілковитого сприяння чинного міністра оборони.

За даними слідства, до оборудки причетні колишні та діючі високопосадовці МО України та очільники афілійованих компаній.

Зловмисники намагалися вкрасти майже 1,5 млрд бюджетних гривень на придбанні 100 тис. мінометних пострілів для ЗСУ.

За даними слідства, у серпні 2022 року чиновники уклали контракт на закупівлю оптової партії артснарядів з постачальником озброєнь “Львівський арсенал”.

Потім Міноборони перевело на рахунки підприємства всю суму, передбачену підписаним документом.

Після одержання коштів менеджмент компанії перерахував частину грошей на баланс іноземної комерційної структури, яка мала поставити замовлені боєприпаси в Україну.

Однак та не відправила жодного артснаряду до нашої держави, а отримані кошти вивела у тінь, перевівши їх на рахунки ще однієї афілійованої структури на Балканах.

Решта суми від Міноборони залишилася на рахунках української компанії в одному зі столичних банків.

У результаті комплексних заходів співробітники СБУ задокументували схему розкрадання державних коштів та встановили всіх осіб, причетних до оборудки.

Завдяки вжитим СБУ заходам викрадені кошти арештовані, вирішується питання щодо їх повернення до бюджету України.

За матеріалами Служби безпеки 5 фігурантам провадження повідомлено про підозру за ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, вчинені організованою групою).

Зокрема, підозру отримали: колишній та нинішній керівники Департаменту військово–технічної політики, розвитку озброєння та військової техніки Міноборони, очільник та комерційний директор компанії “Львівський арсенал”, а також їхній спільник – представник іноземної комерційної структури.

СБУ затримала одного із фігурантів на спробі виїхати за межі України, тож наразі він перебуває під вартою. Питання щодо запобіжних заходів для інших фігурантів наразі вирішується.

Зловмисникам загрожує до 12 років тюрми, з конфіскацією майна.

Комплексні заходи проводили спільно з Національною поліцією за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора.

СБУ прийшла з обшуками до чиновників Міноборони та менеджерів “Львівського арсеналу”. Їх підозрюють у розкраданні майже 1,5 млрд грн на закупівлі снарядів для ЗСУ.

Телеграм-канал “Оперативний ЗСУ” стверджує, що серед фігурантів:

Олександр Лієв – колишній керівник Департаменту військово-технічної політики, розвитку озброєння та військової техніки Міноборони;

Тоомас Накхур – нинішній керівник цього департаменту оборонного відомства;

Юрій Збітнєв – керівник “Львівського арсеналу”.

Зазначимо, що цими днями в СБУ повідомляли про повернення до бюджету України майже 1,5 мільярда гривень, які незаконно виведи за кордон під час придбання артилерійських снарядів. Очевидно, це ця сама справа.

https://24tv.ua/sbu-vikrila-masshtabne-rozkradannya-oborontsi-ydetsya-pro-menedzheriv_n2482304?fbclid=IwAR03qA1AUA3HJv2WcP8lJ482Sl-ED8eL-1Q6uikK1E9AZcBMw07x4uOswyY

Що відомо про Олександра Лієва:

Як відомо, Олександр Лієв працював у Чернівцях із червня 2006 року по вересень 2009 року. На початку червня 2006 року Олександр Лієв приїхав до Чернівців на посаду радника голови Чернівецької ОДА.

Впродовж червня 2006 року по вересень 2009 року Лієв перебував на таких посадах: начальник організаційного відділу, заступник керівника апарату Чернівецької обласної державної адміністрації, заступник директора ДП “Чернівецький облавтодор”, начальник головного управління регіонального розвитку, архітектури та інфраструктури Чернівецької обласної державної адміністрації.

Впродовж жовтня 2007 – березня 2008 року, коли ще працював на Буковині, він здійснив ряд поїздок до РФ. 19-20 березня 2009 р. О.Лієв в Києві взяв участь у зібранні представників російських общин, де виступив з промовою щодо проблем російськомовної громади в Україні, необхідності активізації політики Росії відносно України.

Характерним є період його роботи на посаді заступника директора ДП “Чернівецький облавтодор”, а згодом – у спеціально створеному Управлінні регіонального розвитку, архітектури та інфраструктури Чернівецької обласної державної адміністрації. Управління було розпорядником значних коштів, що виділялися урядом України на подолання наслідків повені 2008 року.

Діяльність зазначеного управління вивчалася в рамках кримінальної справи, за результатами якої заступника начальника у липні 2009 р. було заарештовано та засуджено за зловживання бюджетними коштами (за даними обласної прокуратури, чиновники управління на відбудові 16 мостів спричинили збитків державі на 9 млн. грн.).

Щодо причетності О.Лієва до розкрадання бюджетних коштів ґрунтовного розслідування проведено не було, оскільки він терміново виїхав до АР Крим, де одразу посів місце у парламенті АРК та очолив територіальне відділення Антимонопольного комітету України в м. Севастополь.

У серпні 2010 року він став членом Партії регіонів та згодом очолив Міністерство курортів і туризму АРК.

У 2008 році начальника управління регіонального розвитку облдержадміністрації Олександра Лієва почали звинувачувати у лобіюванні інтересів певних супідрядних фірм, які займалися відбудовою доріг і загалом транспортної інфраструктури регіону на кошти, виділені урядом на ліквідацію наслідків стихії на Буковині.

Та до документальних звинувачень справа так і не дійшла.

Щоправда, КРУ знайшло порушень в роботі О. Лієва на суму більше 25 мільйонів гривень. З них тільки 3,5 мільйони було відправлено в Крим проектній організації за проекти об’єктів, які не відновлювались. (За матеріалами ЗМІ).

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.