Новини

Секрет довголіття: п’ять довгожителів в британській королівській сім’ї

Британська королева Єлизавета II очолює топ монархів, що правлять найдовше в історії після її прапрабабусі королеви Вікторії.

А ще Єлизавета II в списку довгожителів в королівській родині, пише ТСН.ua.

Королева Єлизавета II

Про королеву Єлизавету II відомо найбільше. Все-таки вона монархиня, при якій змінилося не одне покоління. Багато хто народжувався і вмирав при правлінні Єлизавети, а царює Її Величність вже 69 років.

Принцеса Єлизавета народилася 21 квітня 1926 року в родині герцога і герцогині Йоркських. Батько Єлизавети принц Альберт зійшов на престол після

Цього дня 84 роки тому: король Едуард VIII зрікся престолу заради весілля з Волліс Сімпсон
зречення свого брата короля Едуарда VIII 1936 року, і став королем Георгом VI, а його старша дочка Єлизавета стала спадкоємицею трону. Принцеса отримала приватну домашню освіту і почала виконувати свої суспільні функції під час Другої світової війни, працюючи у Допоміжній територіальній службі.

20 листопада 1947 принцеса Єлизавета вийшла заміж за лейтенанта Філіпа Маунтбеттена — колишнього принца Грецького і Данського, за день до весілля він отримав титул герцога Единбурзького.

Принц Філіп, герцог Единбурзький

Принц Філіп народився 10 червня 1921 на грецькому острові Корфу, коли принцу був лише рік, його сім’я була вигнана з Греції. Філіп був принцом Грецьким і Данським до 1947 року, поки у віці 26 років не одружився з спадкоємицею британської корони принцесі Єлизаветі. Принц Філіп – онук короля Греції Георга I з династії Глюксбургов. Він брав участь у Другій світовій війні в ролі офіцера британського флоту, перед одруженням прийняв британське підданство.

Коли його дружина Єлизавета II зійшла на престол 1952 року, принц Філіп зосередив свою увагу на церемоніальних обов’язках і благодійності. У 2021 році герцог повинен був відсвяткувати свій 100-річний ювілей.

Єлизавета Боуз-Лайон

Мати королеви Єлизавети II і дружина короля Георга VI — Єлизавета Боуз-Лайон — прожила дуже довге життя. Вона народилася 4 серпня 1900 року в знатній британської сім’ї і стала відома після весілля з принцом Альбертом, герцогом Йоркським — другим сином короля Георга V і Марії Текської (майбутнім королем Георгом VI) 1923 року. Єлизавета була відома в народі, як “усміхнена герцогиня”.

Після того, як її чоловік несподівано став королем, життя сім’ї сильно змінилося. Новоспечена королева стала до своїх королівських обов’язків, які виконувала аж до смерті свого дорогого чоловіка короля Георга VI у 1952 році. Овдовіла Єлизавета у 51 рік і після цього вона прожила ще півстоліття.

Після смерті чоловіка Єлизавета стала іменуватися “Її Величність королева Єлизавета, королева-мати”, оскільки звичайне іменування вдови королеви — “королева Єлизавета” — для вдови Георга VI не підходило через те, що королева, яка царює, іменувалася так само. Після втрати чоловіка Єлизавета на деякий час поїхала жити до Шотландії, але незабаром повернулася до Лондона і відновила виконання своїх королівських обов’язків.

Згодом вона була так само завантажена роботою, як і за життя чоловіка. 100-річний ювілей Єлизавети пишно відзначили у 2000 році. З цієї нагоди було проведено парад, також зображення Єлизавети з’явилося на монеті в 20 фунтів стерлінгів.

Померла королева-мати 30 березня 2002 року, переживши свою молодшу дочку принцесу Маргарет на півтора місяця. Єлизавета померла уві сні в Роял-Лодж у Віндзорі, в присутності старшої дочки. Їй був 101 рік і 238 днів і на момент смерті вона була членом британської королівської сім’ї, яка жила найдовше в її історії. Але її рекорд був побитий.

Аліса Монтегю-Дуглас-Скотт, герцогиня Глостерська

Рекорд королеви-матері Єлизавети був перевершений її невісткою Алісою, герцогинею Глостерською. Дружина третього сина короля Георга V і Марії Текської — Генрі, герцога Глостерського (рідного брата королів Едуарда VIII і Георга VI) померла у віці 102 років. Принц Генрі і Аліса (яка отримала титул принцеси після смерті чоловіка) одружилися 6 листопада 1935 року.

Їхнє весілля було скромним і відбулося в Букінгемському палаці. За кілька тижнів до одруження помер батько нареченої, та й фінансовий стан короля Георга V не дозволяв влаштовувати пишних урочистостей. Через два місяці 20 січня 1936 король Георг V помер.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.