Новини

Сплата податків в Україні: які зміни чекають на ФОПів і самозайнятих – Гетманцев розповів

Кабінет міністрів України 27 грудня 2023 року затвердив Національну стратегію доходів на 2024-2030 роки, яка, зокрема, включає посилення фіскальної спроможності, адаптацію податкового та митного законодавства до стандартів ЄС, а також створення стимулів для післявоєнного відновлення й економічного зростання. Стратегія доходів також передбачає реформування податкової системи, зокрема для ФОПів, та прогресивну ставку податку на доходи фізичних осіб.

Про це в інтерв’ю “РБК-Україна” розповів голова фінансового комітету Верховної ради Данило Гетманцев.

Проте, за його словами, це станеться лише після закінчення війни.

“До кінця війни ми не змінюватимемо систему оподаткування”, – сказав він.

Як зазначив Гетманцев, Національна стратегія доходів на 2024-2030 роки спрямована на дві цілі.

Перша – це інституційні зміни системи державних фіскальних органів: податкової та митниці, впровадження ризик-орієнтованого підходу та діджиталізація, покращення адміністрування.

Друга ціль – зміна податкової політики.

“Деякі податки змінюватимуться суттєво, але після війни. Зокрема, йдеться про систему єдиного податку. Вона буде змінена на зразок якоїсь європейської країни”, – зазначив Гетманцев.

Як зауважив голова фінансового комітету, до 2030 року поетапно планується прогресивна ставка податку на доходи фізичних осіб, запровадження миттєвої амортизації, стимулювання переробної промисловості, імплементація податкових і митних євродиректив.

Що стосується самозайнятих осіб, то вони й зараз фактично мають сплачувати податок 19,5%, який радше зазвичай не платять, зауважив Гетманцев.

Так, однією з пропозицій є запровадження РРО (реєстратори розрахункових операцій – ред.) для самозайнятих.

“Ви не декларуватимете це, а просто проведете платіж через свій телефон, як через РРО, і у вас автоматично піде оплата податку. Тобто ми виключаємо будь-яку бюрократію із процесу. Це зручно, просто і ви отримуєте “білі” гроші. Мені здається, багато хто вже зрозумів, наскільки “білі” гроші дорожчі за “чорні”, – наголосив він.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.