Новини

Сьогодні – собор Святого Івана Хрестителя або Предтечі

7 січня – собор Святого Івана Хрестителя або Предтечі (раніше 20 січня). У цей день вшановують Іоанна Предтечу, який хрестив Ісуса Христа у водах Йордану.

Іоанн Предтеча є одним із найшанованішим святих. Він був тим, хто передбачив появу Спасителя в особі Ісуса, а пізніше провів обряд хрещення Христа. Разом із Сином Божим у річці тоді охрестилися всі, хто цього бажав.

Також Іоанна називають Предтечею, тому що більша частина його служіння була важливою проповіддю про прихід Спасителя, Месії.

Віряни 20 січня обов’язково відвідують церковну службу. В давнину після богослужіння сідали за стіл, щоб поснідати, а крихти віддавали худобі. Господині зазвичай займалися рукоділлям, особливо шиттям. А ще було прийнято ходити по воду до річки. Від Собору Іоанна Хрестителя починався період гулянь і весіль.

Згідно з народними віруваннями, вранці 20 січня кожен член сім’ї намагався випити натщесерце склянку освяченої води. Наші предки вірили, що вона допомагає позбутися хвороб. А ще Собор Іоанна Предтечі вважався хорошим днем для весілля.

Вважалося, що натще потрібно випити водохресної води, щоб бути здоровим весь рік, і вмитися нею, щоб краса не сходила з обличчя.

Кажуть:”Іван Предтеча бере свята на плечі”, оскільки завершується цикл різдвяних свят.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.