Новини

У Чернівцях триває ремонт тротуарів: заодно оновили простір довкола пам’ятника

Фото Чернівецької міськради

Простір біля колишнього пам’ятника “Чорному орлу” облаштували у рамках капітального ремонту тротуарів на вул. Героїв Майдану на ділянках від вул. Головної до вул. Д. Загула та від буд.29 до вул. Садової (відновлення елементів благоустрою).

Про це йдеться у відповіді міськради на запит видання ” “, передає molbuk.ua

Тож скільки коштувало облаштування саме цієї локації – невідомо. На платформі Prozorro зазначається, що весь ремонт тротуарів підрядник – чернівецька фірма “Смеречина” – взялася виконати за 15,2 млн грн. Очікувана вартість від замовника – департаменту інфраструктури та благоустрою – становила 16,3 млн. грн.

Наразі роботи ще тривають. Згідно тендерної документації, вони мають бути завершені до серпня 2024 року.

Простір довкола колишнього пам’ятника “Чорному орлу” облаштували на початку грудня. Тут оновили мощення та інклюзивні переходи, відремонтували постамент і озеленили територію.

З історії пам’ятника “Чорному орлу”:

Пам’ятник воїнам 41-го піхотного полку імені архикнязя Євгенія, відомий як “Чорний орел”, відкрили та освятили другого грудня 1902 року з нагоди 200-ліття полку. Полк був розквартирований з 1809 року в казармах у Чернівцях на нинішній вулиці Аксенина. Згодом його доповнили буковинцями різних національностей. Отож із часом полк стали називати Буковинським.

Пам’ятник виготовили у вигляді 10-метрового обеліска, на вершині якого знаходився орел з широко розпростертими крилами і бойовим знаменом у пазурах. У нижній частині були зображені схрещені прапори, як символ бойової слави, та гірлянди квітів – пам’ять про полеглих воїнів. На цоколі вибили три написи українською, німецькою та румунською мовами: “Полеглим на полю слави синам-борцям 41-го піхотного полку імени архикнязя Євгенія. Вдячна Буковина”. На тильному боці позолоченими римськими цифрами викарбували роки: “1701 – 1901”.

“Чорний орел” пережив лихоліття двох світових воєн та зміну влади. І був таємно знесений грудневої ночі 1949 року. За розповідями старожилів, до цього причетний Микита Хрущов, який тоді був першим секретарем ЦК КП (б) України. Напередодні він відвідав Чернівці й звернув увагу на пам’ятник, який не сподобався йому своєю “фашистською” символікою”. Про це Хрущов заявив керівництву області та міста. Після його від’їзду “Чорного орла” одразу ж знесли “з метою благоустрою площі на розі вулиць Леніна і Сталіна”.

В обласному Державному архіві зберігається протокол № 38 засідання виконкому Чернівецької міськради, в якому, зокрема, зазначено: “У зв’язку з розпорядженням уряду УРСР пам’ятник необхідно знести”, оскільки 41-ий полк брав участь у придушенні революційних повстань в Європі 1830-го та 1848-го років.

У 2000-х відшукали шість великих фрагментів пам’ятника, зокрема розколотий навпіл цоколь з написами. Розбиту плиту встановили на колишнє місце, поруч поставили великий дерев’яний хрест. “Чорного орла” хотіли відновити, навіть створили відповідний фонд, оголосили конкурс на проект пам’ятника. Та не було коштів – і згодом усе затихло.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.