Новини

В Україні сільським старостам надали право виписувати повістки: юрист пояснив, чи законно це

Юрист пояснив заяву міністра оборони Рустема Умєрова про можливість сільських очільників формувати та вручати повістки, відповідно до постанови Кабміну №352. Ця постанова не має відношення до військовозобов’язаних під час мобілізації.

Про це повідомив адвокат Роман Сімутін на своєму каналі в YouTube.

За його словами, відповідна постанова Кабміну стосується лише строковиків та контрактників. У ній не йдеться про сільського старосту.

Водночас у постанові Кабміну №1487 від 30 грудня 2022 року є згадка про можливість вручення повістки представником органів місцевого самоврядування, керівником підприємства будь-якої форми власності.

Але, як зауважив юрист, вона має бути заповнена та передана, відповідно розпорядженню начальника ТЦК, конкретному громадянину.

“Процес вручення повісток – це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов’язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов’язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни – завтра вона може прийти до тебе”, – сказав він.

Раніше стало відомо, що сільський очільник має право особисто формувати і підписувати повістки. Це регулюється постановою Кабінету міністрів № 352.

Про це міністр оборони України Рустем Умєров сказав під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад при президентові України, що відбувся у Львові.

Зі слів Умєрова, інші питання наразі опрацьовуються законодавчо, і після ухвалення Верховною Радою будуть озвучені.

В Україні триває масова мобілізація в ЗСУ, повістки можуть вручати будь-де, зокрема і на робочому місці.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.