Новини

РПЦ презентувала «Патріарший календар»: туди увійшли семеро представників УПЦ МП із Буковини

У п’ятницю, 15 грудня, стало відомо, що у “Патріарший календар” від РПЦ увійшли усі єпископи УПЦ МП.

Про це пише архієрей Православної церкви України Євстратій Зоря, передає molbuk.ua

“Патріарший календар” – це офіційне видання російської православної церкви. Євстратій Зоря поділився світлинами, що у цьому календарі згадуються усі єпископи УПЦ МП і описані вони, як архієреї московського патріархату.

Серед них – семеро служителів церкви УПЦ МП із Буковини, зокрема: митрополит Київський і всія України, предстоятель УПЦ МП Онуфрій, митрополит Чернівецький і Буковинський Мелетій, митрополит Банченський, вікарій Чернівецько-Буковинської єпархії Лонгин, архієпископ Хотинський, вікарій Чернівецько-Буковинської єпархії Веніамін, єпископ Герцаївський, вікарій Чернівецько-Буковинської єпархії Силуан, єпископ Новоселицький, вікарій Чернівецько-Буковинської єпархії Клеопа, єпископ Коломийський та Івано-Франківський Нікіта (який із 2014 року перебував на посаді секретаря Чернівецько-Буковинської Консисторії).

Внизу календаря під “зірочкою” зазначено, що деякі дані вказані станом на 1 липня 2022 року. Та які саме – не конкретизують. Водночас не зафіксовано, щоб хтось письмово і офіційно заперечив свою приналежність до МП.

“І зверніть увагу – ані митрополита Симеона (Шостацького), ані митрополита Олександра (Драбинка), які раніше були архієреями МП – немає в календарі. Бо вони, на відміну від тих, чиї фото нижче можна бачити, реально розірвали свою підлеглість моспатріархії”, – додав Зоря.

Цікаво, що протягом 560 днів керівництво МП в Україні не оприлюднило нібито зміненого “Статуту УПЦ”, яким нібито засвідчена незалежність їхньої структури від МП (насправді — не засвідчена, бо вся структура МПвУ, згідно із “новим Статутом”, п. 1, тримається на Грамоті московського патріарха Алексія 1990 року про “самоуправління УПЦ” у складі РПЦ), зазначає Євстратій Зоря.

“За цей час було дуже багато питань щодо такого стану: чому нібито головний документ МПвУ нею офіційно не оприлюднений. Але нічого не змінилося: офіційної публікації як не було, так і немає.

Що свідчить про одне: “новий Статут” не оприлюднюють принципово. Тобто для керівництва МПвУ (митрополитів Онуфрія, Антонія та протодиякона Новінського) принципово важливо, щоби цей документ не був офіційно оприлюднений, а отже фактично залишався не дійсним.

Що підтверджує як неспростовний факт: релігійне обʼєднання “УПЦ” не лише не розірвало звʼязків своєї підлеглості Моспатріархії, але принципово і вперто уникає публікації навіть власних документів, які нібито мають підтверджувати “незалежність УПЦ”.

Чому так? Напрошується єдине пояснення: керівництво очікує часу, коли можна буде офіційно відректися від рішень “собору у Феофанії”. І робить все для того, щоб навіть ці пусті рішення не набули офіційного статусу”, – переконаний Євстратій Зоря.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.