Новини

Історична подія: в Брюсселі розпочинається саміт, який відкриє Україні вступ до ЄС

У Брюсселі розпочалося історичне засідання Європейської ради, під час якого лідери Європейського Союзу ухвалюватимуть рішення, чи надавати право Україні розпочинати переговори про членство України в ЄС.

Про це передає кореспондент “Молодого буковинця”, яка зараз перебуває на саміті у Брюсселі.

Крім того, на саміті вирішуватимуть питання подальшої фінансової та військової підтримки України, адже війна триває, тож допомога життєво важлива для нас.

Українське питання стоїть першим на порядку денному саміту.

Щодо політичного рішення про початок переговорів про членство, то 26 країн-членів із 27 ЄС “за”, і лише Угорщина наразі “проти”.

Однак учора Єврокомісія розблокувала фінансову допомогу для Угорщини, а це 10 млрд євро. Її надходження раніше заморозили після звинувачень Угорщини в порушенні верховенства права. Нагадаємо, Віктор Орбан, прем’єр-міністр Угорщини, до саміту говорив, що готовий зняти вето на схвалення допомоги Україні в обмін на фінансування.

Перед самітом Жозеф Борель, Верховний представник Європейського Союзу з питань закордонних справ і політики безпеки так висловився про події,які тривають в Україні: “Це не просто війна, під час якої Україна протистоїть Росії, це боротьба за євробезпеку!”

Щодо питання, чи надавати Україні право розпочинати переговори про членство Борель зазначив: “Єврокомісія високо оцінила зусилля України, яких вона доклала для виконання всіх вимог. Єврокомісія позитивно оцінила це, і ми будемо й надалі захищати нашу позицію щодо позитивної оцінки для відкриття перемовин про вступ України до ЄС”.

Наразі на історичному засіданні перебуває кореспондентка ” ” Юлія Пацаранюк, яка стежить за розвитком подій.

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.