Новини

Скільки людина може не спати та що тоді відбувається з організмом

Брак сну шкідливий, але ніхто не знає наскільки.

Ми знаємо, що це може викликати цілий ряд проблем зі здоров’ям як у короткостроковій, так і в довгостроковій перспективі, пише 24 канал.

Під недосипанням вчені розуміють як гострий брак сну протягом декількох діб, так і хронічні проблеми зі сном, коли людина кожен день недосипає по кілька годин і так триває протягом трьох місяців і довше.

Люди, які найдовше не спали

Досліди на людях ніхто не проводив, і поки не було жодного випадку, щоб причиною смерті був саме недосип. У 2012 році футбольний уболівальник з Китаю помер від виснаження після того, як не спав одинадцять ночей поспіль, щоб побачити кожну гру чемпіонату Євро-2012.

Два роки тому те ж саме відбулося з іншим любителем футболу: він не спав кілька днів, щоб подивитися чемпіонат світу. Правда, лікарі визнали, що в першому випадку був винен не тільки недосип, але й алкоголь з тютюном. У другому причиною смерті став серцевий напад.

У 1964 році сімнадцятирічний школяр вирішив встановити світовий рекорд і теж не спав 11 днів.

Хоча на п’ятий день у нього почалися галюцинації, більше нічого страшного з ним не сталося і він зміг відновитися протягом пари ночей. Правда, він не пив і не курив, на відміну від китайського вболівальника.

Що буде з тілом, якщо довго не спати

Навіть після однієї ночі без сну ми будемо сонними, млявими, дратівливими й трохи тупити. Але це не зашкодить нашому здоров’ю.
Після кількох безсонних ночей наслідки стають більш серйозними. Мозок затуманюється, не може сконцентруватися і приймати рішення. Можуть початися галюцинації.

Хронічна нестача сну може спровокувати серйозні захворювання: ожиріння, хвороби серця, високий тиск і діабет. Велика ймовірність самогубства, якому передує депресія, біполярні розлади і тривожність.

У мозку є захисний механізм на цей випадок: мікросон – короткі мимовільні епізоди втрати свідомості, які можуть тривати від однієї до п’ятнадцяти секунд. Через ці випадкових відключень протягом дня збільшується ризик травм і нещасних випадків вдома, на роботі та в дорозі.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.