Новини

Чому пенсіонери можуть лишитися без підвищення виплат із 1 січня: роз’яснення

Відповідно до Держбюджету на 2024 рік, з 1 січня має зрости прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність. Зазвичай це автоматично означає і перерахунок пенсій. Однак підвищення отримають не всі.

Причину пояснив експерт з пенсійних питань Сергій Коробкін у коментарі виданню “На пенсії”.

Так, відповідно до Держбюджету, прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність, з 1 січня зросте на 268 грн – з 2093 грн до 2361 грн. Це може дозволити перерахувати пенсії тим особам, які взагалі не отримали жодного підвищення протягом року.

За словами Коробкіна, від прожиткового мінімуму залежать:

мінімальні пенсійні виплати;
пенсії по втраті годувальника;
доплати ветеранам війни;
доплати за понаднормовий стаж;
пенсії за особливі заслуги та деякі інші.
Експерт зауважив, що зазвичай перерахунок прожиткового мінімуму автоматично означає перерахунок пенсій, але не цього разу.

“У законі про бюджет на 2024 рік є прикінцеві положення. І там є така собі примітка, що пенсії з урахуванням нового прожиткового мінімуму будуть перераховані з 1 березня. Тобто, прожитковий мінімум зростає з 1 січня, а перерахунок пенсій відбувається з 1 березня”, – пояснив Коробкін.

Отже, за його словами, у березні буде два перерахунки пенсій.

“У зв’язку зі зростанням прожиткового мінімуму, а також у зв’язку з обіцяною індексацією. Це трошки різні речі, а з 1 січня перерахунок майже ніхто не отримає”, – підсумував фахівець.

Нагаадаємо, що уряд продовжив програму щомісячних надбавок до пенсій за віком.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.