Новини

Кліматолог розповіла, якою буде прийдешня зима в Україні

Грудень цього року буде досить теплим. А загалом протягом останніх десятиліть відбуваються потужні зміни в кліматичній системі.

Про це розповіла завідувачка відділу прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту Віра Балабух у фейсбуці Українського гідрометцентру.

“Середня за рік температура в Україні зросла десь на один градус. Літо і зима стали теплішими майже на 1,5 градуси. А якщо подивимося на окремі місяці, то, наприклад, січень в окремих регіонах став теплішим на 2,5-3 градуси”, – сказала Балабух.

Кліматолог вважає, що цей рік не буде винятком з тенденції, характерної для України протягом останніх років і десятиліть. Очікується, що середня за сезон температура в Україні може бути на 1-2 градуси вищою за норму, що є досить великим значенням.

“Дуже ймовірно, що температура зими цього року також очікується теплою”, – зауважила експерт.

Водночас Віра Балабух пояснила, що йдеться лише про переважання теплішої погоди взимку, – холодніші дні також будуть.

“Будуть періоди, коли температура буде нижчою, коли будуть можливі арктичні вторгнення”, – додала кліматолог.

Вона зауважила, що зима цьогоріч приходить до України неохоче. Очікується, що грудень буде досить теплим.

“І вже якщо можливі такі арктичні вторгнення, то вони, радше за все, будуть, як класично у нас найнижчі температури спостерігаються десь в середині січні – другій половині січня, в лютому, то саме цей період у нас може бути найхолодніший. В цей період можливі найсильніші снігопади”, – розповіла Балабух.

Кліматолог зауважила, що зима обов’язково прийде, і висловила сподівання, що більша частина зимового періоду буде комфортною для українців, з коливаннями температури, як і в попередні зими, в межах від -5 до +5 градусів.

“А різкі похолодання малоймовірні… Радше за все, будуть короткотривалими і не дуже інтенсивними”, – сказала Балабух.

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.