Новини

На Буковині виписали майже 300 тисяч рецептів для “Доступних ліків”

У Чернівецькій області цього року було виписано майже 300 тисяч електронних рецептів на “Доступні ліки”.

Про це на пресконференції повідомила голова Національної служби здоров’я України Наталя Гусак.

“На середину листопада у Чернівецькій області 352 аптеки є учасницями програми. За погашеними рецептами вони вже отримали 39 млн.грн від НСЗУ”, – сказала Наталя Гусак.

В НСЗУ вважають, що кожен українець, який потребує ліків за програмою реімбурсації, має знати про таку можливість. Водночас у сільській місцевості є проблеми з купівлею “Доступних ліків”.

“У Чернівецькій області найкращий показник погашення електронних рецептів. Він становить 37%. Також в області найменша відстань до найближчої аптеки з “Доступними ліками”. Якщо у середньому в Україні вона становить 7 кілометрів, то у Чернівецькій області – до 5 км. Але водночас спостерігаємо, що не усі мають доступ до цієї послуги. Тому що понад 60% буковинців, яким був виписаний електронний рецепт у селі, купують їх у районних центрах або у Чернівцях. Щоб це змінити з наступного року буде полегшено ліцензування аптечних пунктів у селі. Зараз розробляється запровадження мобільних аптек, які будуть застосуватися для програми “Доступні ліки”, – сказала Наталя Гусак.

Наразі за програмою “Доступні ліки” можна отримати медичні препарати від серцево-судинних захворювань, діабету 2-го типу, цукрового та нецукрового діабету, бронхіальної астми, епілепсії, розладів психіки та поведінки, хронічного обструктивного захворювання легенів, хвороби Паркінсона та імуносупресивні препарати. У серпні 2023 року список поповнили знеболювальні для паліативних хворих. З жовтня додані тест-смужки для визначення рівня глюкози у крові.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.