Новини

Міфи про цукровий діабет розвінчує лікарка з Чернівців

14 листопада відзначають Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом. В останні роки дедалі частіше говорять про епідемію цукрового діабету.

– За даними ВООЗ, у світі понад 200 млн осіб із цим діагнозом, і з кожним роком їх стає все більше, – каже Анастасія ФУКС, лікарка ендокринолог консультативно-діагностичного (поліклінічного) підрозділу Чернівецької обласної клінічної лікарні. – Це відбувається тому, що ми споживаємо більше калорій, ніж витрачаємо, недостатньо рухаємося і пропускаємо сигнали, які подає нам організм. Якщо говорити про Україну, то стрес, зокрема пов’язаний із війною, не додає оптимізму у боротьбі з цією недугою.

Разом з Анастасією Леонідівною ми спробували розвінчати найпоширеніші міфи про цукровий діабет.

Міф 1. Якщо їсти солодке, точно буде цукровий діабет

Імовірно, цей міф з’явився від слова “цукор” – начебто цукровий діабет означає, що треба їсти щось солодке для його виникнення. Надлишкова кількість цукру призводить до ожиріння, а ожиріння – це фактор ризику цукрового діабету. Тому опосередковано солодке спричинює цукровий діабет – але не напряму.

Міф 2. Якщо в мене немає симптомів діабету, я не хворий

Нині в Україні є тенденція: лікар встановлює діагноз “цукровий діабет”, коли пацієнт вже мав його до цього протягом трьох-семи років. Тому важливо у плановому порядку ходити на медогляди, обстежуватись, вимірювати глюкозу.

Міф 3. Якщо рівень цукру натще в нормі, діабету в мене немає

Окрім цукру натще, потрібно вимірювати, як підіймається глюкоза після прийому їжі, через годину та дві години після споживання їжі. Для цього роблять глюкозотолерантний тест із навантаженням 75 г глюкози. Також здають глікозильований гемоглобін, який показує, як змінювалась глюкоза протягом останніх трьох місяців.

Міф 4. Цукровий діабет 2-го типу – інсулінонезалежний, тому його лікують тільки таблетками

Дійсно, протягом тривалого часу лікування цукрового діабету другого типу обмежується таблетками. Але з часом підшлункова залоза виснажується, і часто потрібно переходити на інсулін.

Міф 5. Інсулін викликає звикання навіть при однократному введенні

Інсулін – це не наркотик, він не викликає звикання. Є стани, коли замість таблеток треба використовувати інсулін: наприклад, гестаційний діабет, гострий інфекційний процес або хірургічна операція. Але потім, найімовірніше, пацієнта переведуть на таблетовану форму протидіабетичних засобів.

Міф 6. Гречка не підвищує цукор, тому її можна їсти в необмеженій кількості

Гречка – такий самий вуглевод, як картопля чи рис. Тому велика кількість гречки так само небезпечна (як фактор ожиріння), як інші вуглеводи у великій кількості.

Міф 7. Мед можна використовувати замість цукру

Мед – це фруктоза і глюкоза, до того ж не об’єднані. Тому, на відміну від звичайного цукру, мед надзвичайно різко підвищує глюкозу в крові. У чайній ложці – 5 г цукру, а в чайній ложці меду – 20 г цукру. Тому з медом потрібно бути обережними. Важливо!

– У разі будь-яких підозр на цукровий діабет зверніться до сімейного лікаря або лікаря-ендокринолога, – радить Анастасія Фукс. – Навіть якщо діагноз підтвердиться, вчасна діагностика, лікування та дотримання рекомендацій лікаря допоможуть вам жити повноцінним життям.

Симптоми, які мають насторожити:

– спрага та сухість у роті (людина п’є набагато більше, ніж раніше, іноді до 3-5 л
на день);
– різке зниження ваги без причини;
– постійна втома, дратівливість, слабкість, сонливість;
– прискорене і рясне сечовипускання;
– раптові напади нудоти та блювання;
– оніміння рук і ніг, відчуття поколювання в пальцях;
– постійне відчуття голоду;
– погане загоєння ран;
– сверблячка шкірних покривів;
– погіршення зору.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.